Kraj Vysočina, jihlavská zoo, některé střední školy. Všichni mají zmrazený účet u Sberbank

2. březen 2022 09:20

Nejen Kraj Vysočina, ale i řada organizací v našem kraji měla peníze ve Sberbank. Dohromady to jsou miliardy korun. 

Účetní a hospodáři škol a dalších organizací v kraji seděli na konci minulého týdne u počítačů a přes internetové bankovnictví se snažili převést peníze ze Sberbank. Ne všem se to povedlo. Jde mimo jiné o zoologickou zahradu v Jihlavě. 

Zoo Jihlava

Právě zoologická zahrada má v původem ruské Sberbank peníze a u parkoviště právě zaměstnanci likvidují reklamní plachtu tohoto finančního ústavu. „Z celkového provozního rozpočtu je to 20 - 25 procent,“ řekl ředitel zahrady Jan Vašák. 

Část peněz se na konci minulého týdne podařilo převést jinam, což jí umožňuje zatím fungovat. „V tuto chvíli jsou tam peníze bez problémů zhruba na měsíc.“ 

Situaci zahrada řeší s městem Jihlava, které je zřizovatelem. „V podobné situaci jsme byli loni, to ale bylo kvůli covidu,“ dodal ředitel.

Střední školy

Zatímco zoo svůj provoz ještě nějakou dobu penězi pokryje, některé střední školy musí kvůli zmraženým penězům u Sberbank požádat o příspěvek svého zřizovatele, kterým je kraj. Týká se to například jihlavské stavební školy. „Budeme potřebovat okolo milionu,“ vyčísluje ředitel školy Pavel Toman. „Na elektřinu, na vodu, máme i školní jídelnu, týká se to zajištění surovin.“

Platy učitelů a ostatních zaměstnanců ohrožené nejsou. Peníze na ně totiž přijdou na nově zřízený účet u jiné banky. 

„Zatím bez prostředků nejsme a nemám informace o tom, že by se tak dělo u příspěvkových organizací,“ uvedl náměstek Miroslav Houška (KDU-ČSL). Kraji zůstalo u Sberbank přes 2,5 miliardy korun. 

„Nechtěl bych říct, že jsou pryč, pořád jsou to peníze naše. Budeme se bavit o tom, jak byly vykryty. Musel by někdo to zkrachovalou banku koupit, musel by dostat k dispozici aktiva, která tam jsou, a potom z těchto aktiv bychom byli vykrýváni my,“ vysvětlil.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související