Samce a mláďata někdo otrávil. Samice přežila a možná znovu zahnízdí

21. srpen 2019
Mladý orel mořský na hnízdě

Příběh otrávených orlů mořských od Jamného na Jihlavsku bude mít nejspíš pozitivní dohru. Samice, která jako jediná z rodiny těchto dravců přežila, už zakládá nový pár.

Jak na jaře Český rozhlas Vysočina jako první informoval, někdo u Jamného otrávil samce a mláďata těchto chráněných ptáků. Teď se jihlavským ornitologům podařilo zjistit, že orlice hledá místo k novému hnízdění.

Jihlavský ornitolog Aleš Toman ukazuje vybydlené orlí hnízdo nedaleko Jamného u Jihlavy. Na jaře nedaleko tohoto hnízda našel tři dravce otrávené karbofuranem - dvě mláďata a dospělého: "Vlastně hned následující den jsme viděli u toho hnízda tu pozůstalou samici, no a tady ten pták na sebe navázal zřejmě velice rychle novýho partnera, protože už za několik dní bylo vidět, že tady krouží dva dospělí mořští orli."

Teď se ornitologům podařilo ověřit, že nově utvořený pár orlů mořských dál drží pospolu a je proto pravděpodobné, že se na jaře pokusí znovu zahnízdit. "Zdá se, že se našel singl samec, který se k tý samičce přidal, vytvořili pár. A už kolegové viděli několikrát takzvané podzimní zásnubní lety, kdy se ten pár dává dohromady, utužuje se mezi nima ten vztah," dodává Aleš Toman s tím, že původní hnízdo u Jamného zůstane zřejmě ležet ladem.

Pokud nový pár orlů mořských najde vhodné místo k hnízdění a nevyruší ho okolní ruchy z těžby dřeva, mohl by podle ornitologů v ideálním případě už v příštím roce vyvést mláďata. 

Spustit audio