Rozhledna na Pekelném kopci u Třebíče přijímá turisty za každého počasí

30. listopad 2015
Česko – země neznámá

Už jste někdy zkoušeli vystoupat na rozhlednu v zimě? Nevěřili byste, jak krásně je vidět, když mrzne, až praští. Spousta rozhleden se na zimu zavírá, určitě ale existuje jedna, kam se můžete vydat i za deště nebo námrazy. Stojí jen kousek od Třebíče na Vysočině, na kopci s trochu děsivým názvem.

„Svatý Prokop, podle kterého máme v Třebíči pojmenovanou baziliku, památku UNESCO, zkrotil prý ďábla, odhodil ho a ten dopadl na Pekelný kopec,“ vypráví pověst o vzniku názvu kopce Tereza Zahrádková z třebíčského informačního centra. Dnes stojí na vrcholu Pekelného kopce rozhledna. „Otevřeli jsme ji vloni v prosinci,“ dodává.

Rozhledna je vysoká 26,5 metru a nahoru vede 125 schodů. Postavená je z modřínového dřeva s kovovými prvky. Autorem rozhledny je brněnský architekt Pavel Jura. Inspiroval se kulturním dědictvím Třebíče a okolní přírodou. Geometrické tvary odkazují na Davidovu hvězdu, která je symbolem židovské historie města.

Vrchol Pekelného kopce má nadmořskou výšku 572 metrů, takže je pro výstup poměrně pohodlný, dokonce i pro děti a maminky s kočárky. Turistická stezka vede z Třebíče. „Je to nějakých pět, šest kilometrů za Třebíčí, vede sem i cyklostezka. Záchytným bodem může být parkoviště u polikliniky, což je na kraji Třebíče, kam se dá dojet autem. Odtud je to zase o něco blíž,“ radí Tereza Zahrádková.

Pohled na Třebíč

Rozhledna je volně přístupná po celý rok. U její paty stojí turistická odpočívka, stojan na kola a několik laviček. Je tu i ohniště pro případné opékání špekáčků. Starosti si také nemusíte dělat s tím, na co vlastně z vrcholu věže koukáte. Po celém obvodu zábradlí je jednoduchá orientační mapka s vyznačenými záchytnými body a vzdálenostmi. Před sebou budete mít jako na dlani celou Třebíč, okolní vesnice, vysílač na Klučovské hoře i nedaleký hrad Sádek.

Spustit audio