Rozhlasová reportérka darovala svoje vlasy. Jako paruka pomohou například lidem s rakovinou

11. květen 2022 05:00

Pomoci lidem nemocným rakovinou můžete například i svými vlasy. Poslouží na výrobu paruk. Zkrátit své vlasy se rozhodla i redaktorka Daniela Brychtová. 

Máte dlouhé vlasy a chcete se nechat ostříhat? Vaše vlasy můžou ještě pomoct. Darovat je totiž můžete na paruky pro onkologicky nemocné - a to třeba i v jednom z jihlavských salonů. 

Darovat část svého porostu hlavy se rozhodla i rozhlasová redaktorka Daniela Brychtová. 

Minimálně 30 centimetrů

„Minimální délka je vždycky 30 centimetrů. Teď udělám culíček, který potom ustřihneme,“ říká mi kadeřnice Šárka Křížová a bere do ruky strojek, kterým vlasy zkrátí. „Tak můžeme? já ty vlásky ráda stříhám strojkem, pak ten střih vypadá o dost líp.“

Reportérka Daniela Brychtová darovala svoje vlasy

37 centimetrů vlasů Daniely zůstane chvíli ležet v kadeřnickém salonu, poté je s ostatními předá Šárka Křížová dál. „Většinou ke konci roku všechny ty vlásky dám dohromady, předám je přímo Nadačnímu fondu Grácie a tam už čekají na výrobu paruky.“

Paruky

„Ty paruky potom směřují převážně k lidem, kteří mají alopecii, je to onemocnění, že jim vlasy nikdy nenarostou nebo lidem, kteří mají rakovinu. Na výrobu jedné paruky je potřeba aspoň šest culíků,“ dodává kadeřnice Šárka Křížová. 

Jen v jihlavském salonu už lidé darovali několik set culíků. „Za minulý rok jsme vybrali okolo 200 culíků.“ Jen letos už se jich sešlo přes 30, každý dostane unikátní kód, pod kterým si dárce může vyhledat, která paruka z něj byla vyrobena.

Spustit audio

Související