Rozhlasová reportáž přináší autentickou emoci, říká reportér Daniel Zach

18. květen 2023

Český rozhlas slaví 100 let. První vysílání odbavili redaktoři z půjčeného skautského stanu 18. května 1923. Jak svoji práci vnímají lidé v Českém rozhlase Vysočina v současnosti?

Karel Pěška je zprávařem v médiích téměř 28 let. „Já pocházím z rodiny, kde se vždycky poslouchalo rádio. A mě už jako dítě to bavilo. Vždycky jsem si říkal, že bych to jednou chtěl dělat, že to musí být hrozně zajímavé a že bych chtěl něco říkat v tom rádiu,“ vzpomíná.

Telefon jako nejlepší přítel

Když ještě neexistoval internet, byl nejdůležitějším společníkem redaktorů telefon. „To co dnes člověk najde za třicet sekund na internetu, to se muselo obvolat. Takže se pořád někam telefonovalo,“ říká zprávař Českého rozhlasu Vysočina.

Prvním mediálním vstupem pro redaktorku Irenu Šarounovou byla její studentská brigáda. „Já jsem dělala kamelota Na Poříčí v Praze, kde jsem prodávala Večerní Prahu. A říkali mi lidé, že mě slyšeli až ke Kotvě,“ směje se jedna z autorek oblíbeného pořadu jihlavské stanice Českého rozhlasu Příběhy z Vysočiny.

Respekt

Irena Šarounová si ráda při natáčení vše vyzkouší. Letěla v letadle, lezla po žebříku na střechu továrny. „Respekt mám před sociálními tématy. Když je někdo nemocný, není mu dobře,“ zamýšlí se.

Od roku 2014 je terénním reportérem Daniel Zach. Pro vysílání připravuje zpravodajské reportáže. Na své práci miluje adrenalin, předávání informací, i pomíjivost.

Uprostřed dění

„Síla rozhlasu je jednoznačně v té rychlosti,“ říká. Pracovní zkušenost má Daniel Zach i z České televize. Srovnávat proto může různé formáty zpravodajství. „Rozhlas přináší nejen informaci a fakta, ale je tam něco, co je těžko postižitelné jinými médii. A to je atmosféra,“ rozvádí svoji myšlenku.

„Když někam přijedete s kamerou, tak na tom místě trčíte. A před vámi se nedějí ty věci, které by se neděly bez té kamery. Ale když máte to rozhlasové nahrávátko, tak netrčíte, ale ty věci se dějí kolem vás a proudí,“ uzavírá Daniel Zach.

Hostem Hely Dvořákové byl i editor vysílání Michal Malý a specialistka komunikace Hana Marhanová. Poslechněte si celý záznam ze speciálního dílu Hosta Hely Dvořáková k rozhlasové stovce.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související