Rozdělený kopec, koleje u oddávací síně. Řeší se, kudy povede vysokorychlostní trať

6. březen 2021 06:00

Současná pandemická situace komplikuje plánování stavby vysokorychlostní trati. Správa železnic chtěla s dotčenými obcemi řešit jejich připomínky.

Přes Vysočinu má vést vysokorychlostní železnice. Správa železnic stavbu chystá a potřebuje jednat s obcemi, přes jejichž katastry mají koleje vést. Kvůli pandemické situaci to není možné.

Ruda na Žďársku

Vysokorychlostní železnice má vést také kolem obce Ruda na Žďársku. „Ten kopec, co naproti nám je, má být rozhrabán a prostředkem povede trasa té železnice,“ řekl starosta Karel Dvořák. Vrch je toho času s vytěženými pasekami, někde jsou vidět oplocenky s nově vysázenými stromy.

„Není to jen jedna oplocenka, je jich více a jsou to obecní lesy,“ dodal. Také kvůli obnově lesů by obec Ruda chtěla, aby koleje vedly jinudy. „Požadavky jsme sepsali a poslali Správě železnic.“ Starosta chce, aby se nesnížila kvalita života občanů. Pokud by tudy železnice vedla, trvá na to, aby nebyla vidět.

Osová Bítýška

O trati vyjednávají také o kus dál v Osové Bítýšce. Tam se počítá se železnicí, která bude fungovat jako únikovou cesta z té vysokorychlostní. Dráha měla původně jít asi 70 metrů od opravené sýpky, která slouží k oddávání. Obec proto poslala připomínky, aby Správa železnic trať odklonila.

Správa železnic připomínky obcí postupně zpracovává, doplňuje mluvčí Nela Frýbová: „Podle představ dotčených obcí je možné upravit návaznosti na okolí, aby trať do krajiny zapadla a netvořila bariéru v území.“

Jednání o definitivní podobě zbrzdila pandemická situace. Jakmile to bude možné, rozhovory s obcemi budou pokračovat.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související