Roušky, rukavice a desinfekce z celé země svážejí kurýři do Třebíče. Vše následně odešlou do Číny

7. únor 2020 06:00

Desítky kilogramů desinfekce a taky tisíce roušek a rukavic přinesli a poslali lidé na městský úřad v Třebíči. Město je pošle do Číny postižené nákazou coronavirem.

„Dobrý den, mohu to tady nechat? Jsou tam rukavice, roušky do té Číny.“ Slečna Andrea přinesla na tiskové oddělení třebíčské radnice igelitku s pomocí.

Lidé nosí balíčky osobně, každou chvíli ale před úřadem zastaví kurýr a vyloží svou zásilku. „Nevíme, co v těch balících je, lidé to posílají dost spontánně,“ řekla mluvčí úřadu Irini Martakidisová.

Z celé republiky

Balíky do Třebíče chodí z celého Česka. „Tenhle je z Prahy, včera přišel z Frýdku – Místku, z Klatov, teď volala paní ze Světlé nad Sázavou, zítra nějaká pražská vysoká škola přiveze balík.“

Všechny zásilky musí pracovníci třebíčské radnice vybalit, zapsat do protokolů a připravit na odeslání. „Musíme to vypisovat v několika jazycích, kolik je položek a jakých položek. Musíme to přebalit do krabic a pak si pro to přijede spediční společnost, která to odveze na letiště.“

Partnerské město

Třebíč se rozhodla pomoci Číně skrze své partnerské město, které leží přímo v zasažené provincii. „Požádali nás o tuto materiální pomoc. Pomůžeme jim samozřejmě a od svých partnerských měst očekáváme totéž, kdybychom se dostali do podobných potíží,“ uvažuje mluvčí.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související