Ovce na Přibyslavsku potrhali na konci dubna vlci, potvrdily to genetické testy

23. květen 2024 10:30

Na Přibyslavsku potrhali koncem dubna stádo ovcí vlci. Prokázaly to výsledky genetických testů. Farmář požádat o odškodnění stát.

Na Vysočině letos ochranáři evidují už tři útoky vlků na stáda. Například v Olešence u Přibyslavi potvrdily napadení vlky i genetické testy. Na ovce tam zaútočili hned dvakrát. Farmáři proto přijali první preventivní opatření.

„Přináší to finanční i časovou náročnost v tom, že ta zvířata musíme kontrolovat a přehánět na zabezpečenou pastvu, abychom předešli dalším útokům,“ vysvětluje farmář Petr Svoboda. Kromě změny způsobu pastvy nechal svoje pastviny taky obehnat elektrickým ohradníkem.

Na stádo Petra Svobody zaútočili vlci na konci dubna. Jednoho berana zabili na místě, druhý zemřel na svá zranění pár týdnů poté. Vlci se potom vrátili. „Dospělý beran, bahnice usmrcená, dvě jehňata jsme museli utratit. Zbýval ještě jeden potrhaný beran, ten uhynul, protože měl prokousnutý krk a chvílemi se dusil,“ počítá Petr Svoboda.

V prvních chvílích nebylo jasné, jestli za útok můžou vlci nebo jiná psovitá šelma. Výsledky genetických testů se k ochráncům přírody dostaly včera. „Analýza potvrdila, že původcem škody byl vlk,“ potvrdil ředitel krajské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč.

Spustit audio