Rostlinám v akváriu škodí přemíra bublinek

17. březen 2015
Dobré odpoledne

Každé akvárium je individuální ekosystém, takže musíme na nejlepší podmínky pro vodní rostliny přijít. „Ovlivňuje je světlo, teplo, kvalita vody, jak často vodu měníme, zda není přehnojena dusíkem a naopak jim mohou chybět stopové prvky, jako například železo,“ vypočítává akvarista Jaroslav Svoboda.

„Někdy škodí i přemíra bublinek. Když je čerpadlo silné, kyslík ze vzduchu vytlačuje kysličník uhličitý, který rostliny potřebují ke svému růstu. Doporučil bych bublinky nechat zapnuté jen v létě, kdy stoupá teplota vody, a zapnout jen čerpadlo pro filtrování vody.“
Na Vysočině se daří jiným rostlinám, než třeba v Brně, kde je více vápenitá voda. „Je dobré vybrat rostliny, které jdou dobře k sobě,“ doporučuje akvarista. „Mám dobrou zkušenost s trojkombinací microsorium, anubias a jávský mech, těm se společně daří velmi dobře,“ usmívá se Jaroslav Svoboda.

Rostliny můžeme pohnojit podobně jako pokojové rostliny tabletami nebo kapalným hnojivem, ale je to vhodné spíše v době, kdy se akvárium zakládá. Když jsou v akváriu ryby, tak už s hnojením opatrně.

Podle Jaroslava Svobody mohou některé dravější rybičky akvarijní rostliny také oždibovat, protože potřebují živiny z rostlin. Těm pořídíme krmivo složené převážně z rostlinných složek.

Na umělých rostlinkách se lépe daří řasám

Je řešením pořídit umělé rostliny z plastu? „I v přírodě to funguje tak, že pokud se daří rostlinám, nedaří se řasám. Rostliny vypouštějí výluhy, které řasy ničí. Ta rostlina se brání také tím, že spotřebovává živiny, takže řasa nemá z čeho růst.“ Nepříjemný může být v akváriu šnek. „Šnečí vajíčka si přineseme například s rostlinami, ta se začnou samovolně množit a někdy je jich hodně. Existuje chemická cesta, jak se šneků zbavit. Já dávám přednost přírodní cestě – ryby mřenky,“ radí Jaroslav Svoboda. „Šneky se živí více ryb, například kančíci nebo cichlidy, tlamovci, ale ty se příliš nehodí k těm maličkým rybičkám. Mřenky jsou jemnější. Šneci jsou jejich hlavní zdroj potravy. Postupně je zlikvidují a pak se živí normálním krmením s ostatními rybami.“

Šneci ale mohou být v akváriu užiteční a likvidovat řasy, kterých se chceme zbavit. Okružáci jsou asi centimetr velcí kulatí šneci. Když je nasadíme ve větším množství, tak nás řasy zbaví.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.