Roste obliba obědů v krabičkách z domova. Lidé si je nosí, aby ušetřili čas i peníze

Jídlo si do práce v krabičce z domova nosí stále více lidí
Zaměstnanců, kteří si do práce nosí své vlastní jídlo z domova, přibývá. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK pro stravenkovou společnost vzrostl počet strávníků domácího jídla meziročně ze 45% na 49%. Do práce si nosí jídlo v krabičkách i lidé na Vysočině.
„Krabičkuju, protože mi nechutná strava v restauracích“, vysvětluje manažerka Alžběta Kolářová. V jejím případě je hlavní motivací domácí přípravy obědů chuť a kvalita jídla. Podle průzkumu ale velkou roli hraje i cena. Má to tak i paní Marie z Polné. „Pohodlnější je restaurace, ale ekonomičtější a rychlejší pro mě kvůli práci je krabička,“ říká.
Za poslední tři roky vzrostla průměrná republiková cena poledního menu v restauracích o 54 korun na aktuálních 180 korun. Na Vysočině je pak asi o dvacet korun nižší. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to důsledek vysoké inflace.
V roce 2022 se náklady restauratérů zvedly průměrně až o 40 procent. Jde hlavně o energie, suroviny, mzdy zaměstnanců a nájemné.
Reagují na tento trend zaměstnavatelé? Poslechněte si reportáž.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
SOCDEM a Stačilo! ‚Svědčí to o zmatenosti ČSSD,‘ říká Jelínek. ‚Rádi to voličům vysvětlíme,‘ tvrdí Zaorálek
-
Česká města nejsou na vlny veder připravena. Kropí ulice a instalují pítka, plán chystá jen Praha
-
‚Sbohem a šáteček.‘ V SOCDEM končí po 25 letech hejtman Pardubického kraje Netolický
-
Čínská diverze v Praze. Diplomaté pronásledovali viceprezidentku Tchaj-wanu, chtěli ji také vystrašit