Roste obliba obědů v krabičkách z domova. Lidé si je nosí, aby ušetřili čas i peníze

31. květen 2023 13:18

Zaměstnanců, kteří si do práce nosí své vlastní jídlo z domova, přibývá. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK pro stravenkovou společnost vzrostl počet strávníků domácího jídla meziročně ze 45% na 49%. Do práce si nosí jídlo v krabičkách i lidé na Vysočině.

„Krabičkuju, protože mi nechutná strava v restauracích“, vysvětluje manažerka Alžběta Kolářová. V jejím případě  je hlavní motivací domácí přípravy obědů chuť a kvalita jídla. Podle průzkumu ale velkou roli hraje i cena. Má to tak i paní Marie z Polné. „Pohodlnější je restaurace, ale ekonomičtější a rychlejší pro mě kvůli práci je krabička,“ říká.

Za poslední tři roky vzrostla průměrná republiková cena poledního menu v restauracích o 54 korun na aktuálních 180 korun. Na Vysočině je pak asi o dvacet korun nižší. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to důsledek vysoké inflace.

V roce 2022 se náklady restauratérů zvedly průměrně až o 40 procent. Jde hlavně o energie, suroviny, mzdy zaměstnanců a nájemné.

Reagují na tento trend zaměstnavatelé? Poslechněte si reportáž.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související