Kralice nad Oslavou se bojí vracení stavebních pozemků, přišly by tak o dotace na jejich zasíťování

30. květen 2023 06:00

Na levné pozemky a klidnou lokalitu nalákaly Kralice nad Oslavou i lidi z okolních měst. Teď se bojí, že kvůli vysokým úrokům hypoték někteří nepostaví.

Tisícihlavá obec na Třebíčsku připravovala novou lokalitu několik let. Jenže hlavně v posledním roce podražil stavební materiál a nahoru šly i sazby hypoték. Vedení radnice se teď obává, že někteří lidé nepostaví. Kralice by tím přišly o nové obyvatele, ale musely by vracet i statisíce korun.

 „Je to tady bokem, takže tady bude klid,“ říká Jiří, který se do Kralic nad Oslavou bude stěhovat z větší Náměště nad Oslavou. Na rozdíl od řady sousedů si nemusel brát hypotéku. „Když o tom tak člověk přemýšlí, určitě je to komplikace pro řadu lidí. Banky nedávají úvary a pro lidi je to drahé,“ zamýšlí se.

Zatím Kralice nad Oslavou zasíťovaly 42 pozemků a radnice by ve stejné lokalitě chtěla připravit i další stavební pozemky. Za metr čtvereční lidé platili 1000 korun. Nízká cena přitáhla hlavně zájemce z okolí.

„Uvidíme, kolik těch lidí bude. Jestli budou odstupovat a kolik jich případně bude. Byly by to trable s vracením dotací, protože jsme dostali na to jedno stavební místo 80 tisíc korun. Musely by se ty peníze vracet a to by bylo nepříjemné,“ říká starosta za Stranu práv občanů Emil Dračka.

Podle Svazu měst a obcí podobné obavy trápí i další menší obce.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související