Roman Paulus: Zeleninu grilujte vždycky na sucho, až poté marinujte

Grilování se stalo populárním i v průběhu evropských objevitelských cest, kdy se do Evropy dostaly nové suroviny a techniky grilování z různých částí světa. Třeba španělský inkvizitor Hernán Cortés přivezl do Evropy první grilované papriky a chilli papričky z Mexika.

Nejčastěji grilujeme zeleniny typické pro Středomoří u nás v Evropě, jako jsou papriky, lilky, cukety, kukuřice. Poslední dobou je velice populární grilovat například květák, brokolici anebo třeba hlávkové zelí. Květák se dá grilovat v celku, ze zelí většinou nějaké výseče nebo plátky.

„Předně bych doporučil zeleninu grilovat vždycky na sucho, míň se spálí a dostane typickou kouřovou grilovanou chuť. Není dobré plátky zeleniny marinovat předem, ale teprve po sejmutí z grilu, potom, co se na grilované zelenině objeví typická tmavá mřížka. V tu chvíli zeleninu ochutíme marinádou a kořením.

Tip na marinádu

Základ: olivový olej, sůl, pepř
Bylinky: bazalka, rozmarýn, tymián

Bylinky kombinujte podle chuti. Do teplé zeleniny se marináda krásně vstřebá, a když ji v ní necháte tak půl hodinky odpočinout, je dokonalá.

LÉTO NA GRILU

Po celé léto se věnujeme grilování. Soutěžte s námi v naší velké letní soutěži Léto na grilu a vyhrajte zahradní gril!
Dozvíte se o druzích grilů a jejich údržbě, prozradíme základní pravidla grilování i nejčastější chyby. Nechybějí ani recepty, marinády nebo grilovací omáčky.

Kompletní pravidla >>

Roman Paulus

Roman Paulus je šéfkuchař, ale také lektor vaření, spoluautor kuchařek a držitel michelinské hvězdy mezi lety 2012–2017. Kuchařinu studoval v Česku, ale také v Rakousku. Zkušenosti sbíral i v Londýně nebo při plavbě na zaoceánské lodi.

Později pracoval v hotelech řetězce Hilton, nejprve ve Vídni a poté v Praze. Od roku 2008 do roku 2020 byl šéfkuchařem v restauraci Alcron ve stejnojmenném pražském hotelu. Dnes působí jako šéfkuchař v olomoucké společnosti Lobster-Catering. Na konci roku 2021 otevřel vlastní podnik s názvem Bistro Paulus v Olomouci.

Patrik Rozehnal a Roman Paulus

autoři: Patrik Rozehnal , djo

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.