Rok 2021 se do historie zapíše jako druhý rok s koronavirem a první s vakcínou

27. prosinec 2021 13:30

I rok 2021 nesl přízvisko covidový. Výrazným posunem je ale proočkování populace, ukončenou vakcinaci už má v Česku přes šest a půl milionu lidí.

A právě Vysočina držela v očkování prim. Lidí s dvěma dávkami vakcíny jsou v regionu téměř dvě třetiny. Ani to ale nedokázalo udělat pomyslnou tečku za pandemií. Zdravotníci se tak i teď v posledních dnech letošního roku s onemocněním potýkají, plné totiž stále zůstávají nemocnice a omezená je také plánovaná péče.

První očkovaný

Psal se 2. leden 2021 a na Vysočině byla aplikována první dávka vakcíny proti koronaviru. V jihlavské nemocnici ji dostal její ředitel Lukáš Velev. „Já se cítím naprosto v pořádku, nechávám se pravidelně očkovat všemi potřebnými očkováními a nikdy jsem neměl žádný problém.“

V té době byly nemocnice na Vysočině v plném zápřahu. Omezená byla plánovaná péče, lůžka na intenzivní péči obsazená covidovými pacienty. A k tomu všemu na dvě stovky nakažených zdravotníků. V nemocnicích proto pomáhala armáda, v té pelhřimovské dokonce hasiči. Pokračuje ředitel územního odboru Pelhřimov Hasičského záchranného sboru Jiří Hörner: „Vzhledem k tomu počtu, jaký máme na stanicích, jsou tady zainteresovány všechny stanice z pelhřimovského okresu.“

Konec dubna, léto a třetí dávky

Situace v nemocnicích se stabilizovala koncem dubna, mezitím se postupně mohly nechat naočkovat i další skupiny obyvatel. Zdravotníkům v té době lidé tleskali a zahrnovali je vlnou solidarity. Sbírku potravin uspořádali například v Bobrové na Žďársku. „První ráno přinesla bývalá zdravotní sestra pár věcí, na počest toho, že se zdravotníky cítí,“ uvedla starostka městyse Zdeňka Smažilová (ODS). 

O prázdninách pak na očkování proti koronaviru dosáhli i lidé starší dvanácti let a se začátkem nového školního roku odstartovalo podávání třetích posilujících dávek. Například v pelhřimovské nemocnici, kde ji dostal jako první lékař z interního oddělení Jan Šmrha. „Samozřejmě jsem si zjišťovala ta data a na základě toho jsem se rozhodl, že na tu dávku půjdu.“

Podzim a další vlna

Jenže ani to nakonec slibovaná tečka za koronavirem nebyla. S podzimem přišla další vlna onemocnění a zatížení nemocnic. Zdravotnická zařízení opět musela omezovat péči a měnit oddělení na covidová.

„Prostě už toho máme plný zuby, už prostě nemáme sílu a je to napříč celým personálem, který se o tyto pacienty stará. Nevybírali jsme dovolené, neodpočinuli jsme si dva roky,“ popsal situaci primář oddělení ARO novoměstské nemocnice Dušan Mach.

A personál se musel vypořádat také se změnou chování nejen u pacientů, ale i u rodin hospitalizovaných. Třeba v Havlíčkově Brodě, jak uvedla vrchní sestra plicního oddělení tamní nemocnice Kateřina Pokorná. „Měli jsme tady případ, kdy rodinný příslušník měl hlavně obavu, abychom tajně jeho manželku neoočkovali.“

V prosinci pak bylo zahájeno také očkování dětí od pěti let. V současné době počet nových případů koronaviru klesá, nemocnice jsou ale stále zaplněné a plánovaná péče stojí.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související