Vrátí se více lidí k topení dřevem? Jisté náznaky z různých míst České republiky jsou

24. duben 2022 06:00

Drahá elektřina, nejistota ohledně plynu, zvyšující se životní náklady. To nutí stále více lidí uvažovat o přechodu na levnější vytápění. 

Z České celé republiky se proto ozývají zprávy, že roste zájem o palivové dřevo. Jeho cena ovšem stoupá a sklady se vyprazdňují. To ale neplatí pro Vysočinu. 

Kalamita

Kůrovcová kalamita minulých let na Vysočině hraje tak trochu do not lidem, kteří nakupují palivové dříví. V posledních době tu totiž bylo tak levné, že se jím značné množství domácností zásobilo na dlouhé roky dopředu. 

„Mám to na topení do baráku, topíme jen dřevem a mě to baví,“ řekl Pavel Vašků, toho času s motorovou pilou. Palivové dřevo je podle několika srovnávacích studií tím nejlevnějším palivem. Je možné, že se k němu bude spousta lidí vracet. Souvisí to s nejistotami kolem plynu a jeho ceně. 

Cena stoupá, ale ne všude

Kupříkladu obec Jiřice u Humpolce vlastní necelých 200 hektarů lesa. „Postihla nás kalamita, v roce 2020 jsme vytěžili 25 tisíc kubíků,“ řekl starosta Miroslav Jirků. Část dřeva, které se kolem Jiřic vytěží, si mohou odkoupit místní občané na palivo. 

„Pro občany ho prodáváme za 500 korun bez daně, ale není naštípané. Nakupují maximálně do deseti kubíků, nijak to omezováno není. Nemyslím si, že bychom tady zaznamenali nějaký enormní nárůst,“ dodal starosta Jirků.

Městské lesy Pelhřimov

Mezi společnosti, které nabízejí zpracované dřevo, patří kupříkladu Městská správa lesů Pelhřimov. Ani tam ale žádný extrémní nápor kupujících nezaznamenali. „Ten zájem v posledních letech poklesl. Teď v posledním roce určitý zájem, oživení a nárůst poptávky zaznamenáváme,“ řekl ředitel společnosti Martin Kodeš.

Rozhodně se ale prý nejedná o žádný prodejní boom a poptávka je stále ještě nižší než například před čtyřmi lety. Dřeva je pořád dostatek a tak ani v Pelhřimově neuvažují o zdražování.

Spustit audio