Restaurace jsou před krachem

24. září 2010

Některá stravovací zařízení se dostala kvůli daním blízko krachu. Za zhoršující se ekonomickou situaci může nová zvýšená sazba DPH, která platí od května. Kvůli zdražování si zákazníci dávají levnější jídla a restaurace začínají prodělávat. Například v Havlíčkově Brodě by podle odhadů restauratérů mohlo letos zkrachovat až 10 provozoven. V Jihlavě je situace příznivější, ale i tak už některé podniky začaly propouštět.

"Museli jsme se rozloučit se dvěma ze čtyř našich zaměstnanců," říká spolumajitelka jihlavské restaurace U Matěje Hana Morkusová. Se synem teď pracuje ve svém podniku od rána do večera a je zaneprázdněná stejně jako před 12 lety, kdy podnik otvírala. "Je to daň za to, že držíme ceny jídel na původní úrovni a nezdražujeme," uzavírá Morkusová.

autor: pez
Spustit audio