Rekordní šály

Zadáme-li v České databance rekordů pelhřimovské Agentury Dobrý den slovo šála, vyskočí na nás nečekaně hned několik pozoruhodných počinů. Začněme u sportu, protože v dnešní době fanoušek bez šály v barvách svého klubu, jako by ani fanouškem nebyl. A tak se není co divit, že existuje i český rekord: Největší fanouškovská šála.

A ty klubové barvy v tomto případě patří klubu HC KOMETA BRNO. Její příznivci nechali vyrobit šálu o délce 50 metrů. Šířku má 4,5 m a zabírá celkovou plochu 225 m 2, což je něco jako 4 třípokojové panelákové byty.

Vůbec nejdelší šálu na světě upletly čtenářky časopisu Praktická žena. Po spletení všech jejích částí, což trvalo půl roku, měla rekordní šálka 158 a půl kilometru. Její malá část - sotva 3 kilometry - zabírají ne nepodstatnou část jednoho z pater pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.