Rekordní dort pro pana dirigenta Bělohlávka

Šéfdirigentovi a hudebnímu řediteli České filharmonie panu Jiřímu Bělohlávkovi bylo před pár dny 70 let. K jeho významnému životnímu jubileu mu přišli členové orchestru České filharmonie blahopřát se vskutku neobvyklým darem. Věnovali mu dort. Chtělo by se říci - nic neobvyklého. Jenže ono nešlo o dort jen tak ledajaký.

Byl to dort s největším počtem figurek vymodelovaných ze sladké cukrářské hmoty - nebo chcete-li dort coby orchestr. A současně šlo i o cukrářský koncert, protože dort měl tvar pódia Dvořákovy síně Rudolfina, vážil 87 kilo a měl úctyhodné rozměry 130 cm x 80 cm.

Na jeho výrobu, která trvala 279 hodin, bylo použito 200ks vajec, 24kg cukru, 12kg mouky a 6kg másla.

A teď to nejúžasnější: na dort umístily jeho autorky hornistka Kateřina Javůrková, Renata Fišerová a Tereza Kadlecová 123 fondánových figurek, ve kterých ztvárnily jednotlivé členy orchestru České filharmonie s příslušnými hudebními nástroji - a samozřejmě také samotného pana dirigenta.

Dort vyrobený ve Středoklukách byl oslavenci předán po gratulačním koncertu v sobotu 13. února 2016 ve dvoraně Rudolfina v Praze za přítomnosti ministra kultury a dalších vážených hostů.

Dort pro dirigenta Jiřího Bělohlávka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.