Ředitelka vesnické školy: Dvacet zdravých dětí posíláme domů a komplikujeme tím život rodičům

14. říjen 2020 05:00

Od středy jsou opět zavřené všechny základní školy. I ti nejmenší školáci tak musejí přejít na distanční výuku. Rozhodnutí vlády by prozatím mělo platit po dobu 14 dnů. 

Prázdné třídy, výuka přes email a za vydatného přispění rodičů. Tak bude vypadat následujících 14 dní pro žáky základních škol, kteří musí od středy přejít na distanční výuku.

Vláda se opatřením snaží zabránit zhoršení epidemiologické situace v zemi.

Cejle na Jihlavsku

Před základní školou v obci Cejle na Jihlavsku bylo v úterý na dlouhou dobu naposledy rušno. Rodiče doprovázejí své ratolesti do školy a přitom přemýšlí, jak od středy zvládnou přechod na distanční výuku.

„Vypadá to, že manžel bude doma a učit se s ním budu asi já, až přijdu po práci. A on je docela šikovný klouček, tak si myslím, že to zvládneme,“ říká paní Dana, která do školy přivedla svého syna.

Málo času

Jeho první hodinu vyučuje učitel Petr Cvaniga, který je třídní třetí, čtvrté a páté třídy. „Kdybychom měli jeden celý den na to domluvit se, jak to bude probíhat, asi by se to dalo snáz, než když do toho máte ještě učit a za ten den s těmi dětmi něco udělat,“ reaguje na rozhodnutí vlády přesunout základní školy na distanční výuku, které bylo vyhlášeno v pondělí večer.

Plné ruce práce kvůli tomu má také ředitelka školy Gabriela Nováková. „Tady právě první, co musíte udělat, je informovat rodiče. S tím, že otevírám datovou schránku a tam není vůbec žádná informace,“ ukazuje ředitelka na monitoru svého počítače, že prozatím nemá žádné oficiální vyjádření. O uzavření základních škol se prý dozvěděla z internetu.

„Nelíbí se mi to, protože necelých 20 zdravích dětí posíláme domů a komplikujeme tím život rodičům. Mateřská škola je tedy v provozu s tím, že personál má děti školního věku, takže předpokládám, že si vezmou OČR a samozřejmě nastane komplikace i s provozem mateřské školy,“ sděluje obavy z dalších komplikací ředitelka.

Opatření podle vlády bude platit do 2. listopadu, kdy by se děti měly do škol vrátit.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související