Koronavirová opatření: Jihlavská kultura je na hranici přežití, sportovní klub prodělává tisíce

13. říjen 2020 06:00

Uzavřená sportoviště nebo kulturní instituce, omezené nakupování a sdružování lidí. To jsou opatření, která platí na celém území České republiky. 

Akce přeloženy nebo zrušeny! Takový nápis nás vítá na plakátu u vstupu do jihlavského DKO. Pro celou kulturní branži znamenají nová opaření další tvrdou ránu.

Hranice přežití

„Současná vyhlášení opatření jsou pro nás už na hranici přežití, protože více jak půl roku jsme nemohli vyvíjet žádnou činnost, která nás živí. A předpokládám, že ta opatření na 14 dnů nebudou konečná, že budou delší,“ neskrývá obavy ředitel DKO Petr Palovčík.

S novými opatřeními proti koronaviru se musí poprat také jihlavský sportovní klub. Hala je zavřená a tréninky se přesouvají do venkovních prostor. „Prakticky jsou to nařízení vlády a my je musíme dodržovat a nějak o tom nepřemýšlíme, jestli je to špatně nebo ne,“ říká ředitel SK Jihlava Jiří Procházka.

Jedním dechem ale dodává, že klub přichází týdně o tisíce korun. „Ta ztráta činí týdně asi 70 tisíc pro klub.“

Nákupní centrum

To do jihlavského obchodního centra City park zatím návštěvníci mohou. I pro ně ale platí nová nařízení, která popisuje marketingová manažerka Iva Pakostová: „Momentálně platí to, že do City parku můžete vstupovat maximálně ve dvou osobách, pokud nejste zrovna členy rodiny, tam je to ve třech osobách. Stejně tak sedíte i u stolu. Tohle to všechno hlídá ale naše ostraha. Snaží se ty skupinky, které by se tu případně tvořily, rozhánět. Zároveň jsme vypnuli Wi-Fi, aby se nám tu neshlukovala mládež.“

Také kvůli tomu je v nákupním centru mnohem méně lidí než obvykle. To se podepisuje třeba na tržbách obchodníků. „Trošičku se to změnilo, je to znát, ale hlavní nevíme, jak to bude od středy. Jelikož už hodně prodavaček říkalo, že mají strach, že se to zavře. Takže strach z toho tady opravdu je,“ dodává jedna z prodavaček v nákupním centru.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související