Realitní trh po koronaviru: ceny nemovitostí spíš rostou, pronájmy naopak klesají

3. červen 2020 05:50

Lidé, kteří touží po vlastním bydlení, složitě hledají nemovitosti. Platí to také po epidemii koronaviru. Někteří se kvůli tomu domu stěhují z větších měst na vesnice.

„Je složité najít dům. Nejedná se jen o ty nemovitosti, jedná se taky o peníze. Ač vypadá, že nějaký krásný dům stojí dva miliony, tak ty další dva miliony do něj musíte vrazit,“ říká paní Aneta, která s rodinou přijela na prohlídku staršího rodinného domu do malé vesničky Litkovice nedaleko Žirovnice.

„Každý den přijdou do realitky dva, tři baráky. Když zavoláme, tak zrovna my vždycky měli štěstí, že jsme byli druzí,“ připomíná častá odmítnutí při hledání rodinného domu.

Z Prahy na vesničku

Situace na realitním trhu ji proto zavedla do malé vesničky Litkovice až z Prahy. Realitní makléř Michal Kriška potvrzuje, že pandemie nějak zásadně trh s bydlením neochromila: „U nabízených bytů nebo domů nepozorujeme žádný pokles ba naopak. U nabízených nemovitostí registrujeme větší objem poptávky po těchto nemovitostech.“

Podle makléře se totiž lidé snaží investovat úspory do nemovitostí. Trendem je podle něj také stěhování z větších měst na venkov. „Je to hlavně kvůli tomu, že na vesnicích je dostupnější bydlení, zejména pro mladé. To znamená, ta varianta půjdu ze sídla, půjdu někam dál a budu dojíždět, pro ně může být atraktivnější.“

Dojíždění za prací

Jeho slova potvrzuje také paní Aneta, která bydlí v Praze v podnájmu, a ráda by s rodinou žila ve svém někde na vesnici.

„Dvě stě tisíc ročně dáváme za nájem. Nikdy nevíte, kdy vám řekne nahledanou a za dva měsíce musíte opustit ten byt.“

Pronájmy

Právě nabídka podnájmů se ale podle realitního makléře Daniela Kučery po pandemii nemoci covid-19 změnila. Přibylo bytů a klesly ceny. „Dal jsem inzerát na 1+1 a do čtyř hodin jsem měl čtyři, pět poptávek a ti lidé nepřemýšleli skoro a brali vehementně všechno, co je. Dneska je vidět, že už ta nabídka, že se byty uvolnily dost a že si mohou vybírat.“

Jedním z důvodů, proč jsou dnes nájemní byty dostupnější, je podle makléře Michala Krišky i úbytek agenturních pracovníků ze zahraničí. Jejich byty jsou teď totiž prázdné.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související