Pandemie realitní trh v Moravskoslezském kraji významně neovlivnila

3. červen 2020 11:51

Podnikatelé v nemovitostech i realitní agentury předpokládají, že pandemie koronaviru na ceny nemovitostí v Moravskoslezském kraji nebude mít vliv. Ceny nemovitostí i pronajímaných bytů podle nich dál porostou. Lidé o ně totiž ztratili zájem jen na krátkou dobu. Situace se ale může změnit, pokud by pandemie vyvolala finanční krizi.

„Je jedno, jestli je to Ostrava nebo Bohumín. Problém je sehnat slušný byt za slušné peníze,“ popisuje svou aktuální situaci pan Jan. Shánění bytu mu komplikuje i skutečnost, že má malé dítě a psa.

Ani situace okolo koronaviru ceny nemovitostí na realitním trhu výrazně neovlivnila. „Zásadní výkyv nezaznamenáváme a je to logické, protože pokud by epidemiologická krize byla jen po dobu tří, čtyř měsíců, tak to s dlouhodobou cenou nemovitostí moc nezahýbá,“ říká ředitel realitní společnosti Heimstaden Jan Rafaj.

Čtěte také

Potvrzuje to také prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdenka Klapalová. „V místech, která nebyla vyloženě závislá na turistickém ruchu, se s trhem moc nestalo. Je v rovnovážném stavu a není nijak výrazně zasažen,“ dodává.

A neklesá výrazně ani zájem o hypotéky. Během dubna jich banky prodaly asi za 18 miliard korun, což je historicky vysoké číslo. Hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura pro to vidí dva důvody: „První je to, že my Češi milujeme vlastnické bydlení. A za druhé Česká národní banka hodně rozvolnila podmínky pro získání hypotéky, snížila úrokové sazby. Tím pádem jsou dobré podmínky na hypotéčním trhu.“

Ceny nemovitostí by teď mohla snížit možná finanční krize. Aktuálně je ale jedinou změnou zvýšená opatrnost realitních společností, které více zvažují, komu byty pronajmou.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio