Radůza - z ulice rovnou na pódium

8. červen 2013
Odpolední evergreeny

Zpěvačka Radůza, autorka hudby i textů téměř všech svých písniček, začínala na ulici. Když ji jednou takto v roce 1993 uslyšela zpěvačka skupiny Nerez Zuzana Navarová, byla tak nadšená, že ji prakticky okamžitě vzala s sebou na koncert, aby ji slyšeli i ostatní.

Už za tři dny Radůzu vidělo publikum v Lucerně na koncertě Konec české kultury - ne!. Hráčka na mnoho nástrojů – akordeon, kytaru, klavír, flétnu a další se už v květnu ve stejném roce stala předskokankou velké americké hvězdy Suzanne Vegy. Na své koncertní turné si Radůzu pozvala i skupina Nerez, natočila s nimi vánoční album Nerez v Betlémě a jejich spolupráce trvala po dva roky.

Radůza se mezitím stala dvojnásobnou maminkou a to ji také hudebně obohatilo, jak sama říká. Když už vydá album nebo se vydá na koncert, tak to pokaždé stojí za to. I my jsme se o tom přesvědčili v sobotních odpoledních evergreenech.

Leona Machálková nám připomněla velký hit česky nazvaný Zatmění, jehož původní interpretka Bonnie Tyler, oslavila v sobotu narozeniny.

Děti ze školky se pokusily zamyslet se nad tím, jak vypadá taková dýmka míru a kdy se asi zapaluje. A kdo nevěděl, ten se to dozvěděl z písničky skupiny Žlutý pes Indiánská dýmka míru.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.