Ptačí chřipka ve Valdíkově – na pozoru musejí být i drobní chovatelé

8. únor 2024 12:08

Hasiči a veterináři ve Valdíkově na Třebíčsku likvidují tamní velkochov kachen. Prokázala se u něj nákaza ptačí chřipkou. Celé padesátitisícové hejno kvůli tomu musí odborníci utratit.

Do farmy ve Valdíkově vjíždí nákladní auto s prázdnými kontejnery na usmrcené kachny, které odváží do kafilérie na Pardubicku. Celkem jich odsud odveze všech padesát tisíc. Potvrzení nákazy ptačí chřipkou sice nejvíc zasáhlo místní velkochov, dotklo se ale i malochovatelů ve vsi.

Případy ptačí chřipky v ČR v roce 2024

„Snad to nebude moc dlouho. Schovala jsem je včera,“ ukazuje do prázdného výběhu pro slepice jedna z obyvatelek Valdíkova. Drůbež musela před nákazou zavřít do stodoly, kde bude v karanténě nejméně 21 dní.

O opatřeních pro drobné chovatele informuje Valdíkov na svých webových stránkách

Informace o veterinárních opatřeních se místní dozvěděli od vedení obce formou SMS zpráv, letáků a webových stránek. Dotkla se i malochovu Jana Pavlíčka: „Ty naše slepice, to je srdeční záležitost, kdybychom o ně přišli. Jsme rádi, že nám to ve vsi nezabavili taky. Já mám 20 slepic, pořídil jsem jim nového kohouta v létě, krásného. A teď kdyby řekli pryč s tím, ach...“

Likvidace velkochovu potrvá ve Valdíkově až do pátku.

Související