Ve Valdíkově na Třebíčsku je ohnisko ptačí chřipky, úřady rozhodnou o osudu 50 tisíc kachen

6. únor 2024 08:31, aktualizováno

Veterináři společně s hasiči začnou zítra likvidovat velkochov kachen ve Valdíkově na Třebíčsku. V pondělí tam veterináři potvrdili už třetí letošní ohnisko ptačí chřipky ve velkochovu v Česku.

Samotná likvidace chovu bude trvat dva až tři dny. Oxid uhličitý budou hasiči vpouštět buď přímo do hal, nebo do kontejnerů.

Už o víkendu masivně vymíraly kachny ve dvou z osmi hal velkého areálu na okraji Valdíkova. Měly předtím typické příznaky pro ptačí chřipku, jako jsou apatie, průjmy a potíže s dýcháním. Komerční chov bude muset utratit asi 50 tisíc kachen.

Třetí letošní ohnisko ptačí chřipky potvrdila Veterinární správa v areálu společnosti AGRO-V ve Valdíkově

Podle ředitele společnosti AGRO-V Stanislava Hubálka do dnešního rána uhynuly asi dva tisíce ptáků. Nákaza se do chovu dostala zřejmě od rybníka, který je součástí areálu a kde chované kachny přijdou do styku s volně žijícími ptáky.

Škoda, kterou firma bude mít, se zatím nedá vyčíslit. Hubálek uvedl, že jenom na tržbách ale společnost přijde o šest a půl milionu korun.

V osmi halách ve Valdíkově chová společnost AGRO-V 50 tisíc kachen

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL uvedl, že garantuje náhradu za likvidaci z nákazového fondu ministerstva.

Další opatření omezí i chovatele v okolí. Ze dvou pásem - tříkilometrového a desetikilometrového nebudou moct přesouvat drůbež, zakázané budou burzy nebo výstavy ptactva.

Spustit audio