Ptačí chřipka obchází Vysočinu. Ohniska jsou nedaleko Golčova Jeníkova a na Táborsku

16. únor 2021 07:00

V Česku řádí ptačí chřipka. Ohnisek nákazy je vícero a hned dvě sousedí s Vysočinou. Velká opatření se ale zatím v kraji nezavádí. Přesto by chovatelé měli být obezřetní.

Letáky upozorňující na ochranu před možnou nákazou ptačí chřipkou mohou lidé objevit na úředních deskách po celé Vysočině. Do kraje sice nákaza zatím nepronikla, okolní regiony už s ní ale bojují.

„Je strach z toho, je to nepříjemný. Některý slepičky jsou tam mladý, máte to všechno vytlouct, pak stojí slepička 180 korun.“ Takto zhruba před rokem popisovala svoje obavy z ptačí chřipky Dana Horníčková ze Štěpánova nad Svratkou na Žďársku. Nákaza se tam objevila v polovině ledna. 

Golčův Jeníkov

O rok později je po republice hned několik krajů zasažených nákazou. Na Vysočinu tentokrát nemoc sice nepronikla, ohniska jsou ale hned za hranicemi v Jihočeském a Pardubickém kraji. Právě z něj část ochranného pásma zasahuje i na Vysočinu. „Museli jsme vyhlásit rozhodnutí hygienické stanice, kde je jen upozornění, aby si lidé dávali pozor, neprodávali drůbež a nekupovali od malopěstitelů,“ popisuje opatření starosta Golčova Jeníkova Pavel Kopecký (ODS).

Právě na severu Havlíčkobrodska se nachází území, kde by si lidé měli dávat na své chovy pozor kvůli blízkému ohnisku ptačí chřipky v Ronově nad Doubravou. Po zbytku kraje se nákaza zatím nešíří.

Určitá omezení

Ačkoliv jsou ohniska nákazy pouze v některých krajích, platí podle mluvčího státní veterinární správy Petra Vorlíčka určitá omezení po celé republice: „Pro větší komerční chovy je zákaz volných výběhů, chovů s volným výběhem a potom jsou tam další věci, které se vztahují k veletrhům a výstavám, že se to zakazuje na území České republiky, to je taky po celém území.“

Samozřejmostí by pak pro chovatelé mělo být zajištění vlastních chovů drůbeže a například i nevypouštění vodního ptactva na vodní plochy, kde by se mohli potkávat s cizími ptáky a případně tak šířit nákazu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio