První obce na Vysočině omezují napouštění bazénů vodou z kohoutku

2. červen 2023 14:28

Ve Sněžném na Žďársku si bazény z kohoutku nikdo nenapustí. Obec vydala už teď zákaz. Odběr z vodovodu do zahradních bazénů ale regulují i další obce na Vysočině.

Obce tak reagují na nedostatek pitné vody z předchozích let. Právě ve Sněžném na Žďársku byli v minulých letech kvůli slabé vydatnosti svých vrtů na vrcholu léta odkázáni na cisterny. Letos proto obec zákaz napouštění bazénů vydává ještě před oteplením a před většími odběry.

Stav vláhy v Česku je zatím relativně dobrý. „Na českomoravské vrchovině vidíme i v povrchové vrstvě půdy hodnoty, které jsou uspokojivé,“ říká klimatolog a koordinátor týmu Intersucho Miroslav Trnka.

Sucho letos nastupuje později než v předchozích letech. „Máme poměrně slušné zásoby podzemní vody, naplněné podzemní rezervoáry. Ale musíme si uvědomit, že naše krajina nemá velkou kapacitu vodu dlouhodobě udržet a skladovat. Půdní profil na Vysočině je relativně mělký a kamenitý a s vodou je potřeba pečlivě hospodařit a na sucho se připravovat v době, kdy vodní zdroje ještě můžeme šetřit. V době sucha začít šetřit vodou, to už je pozdě,“ dodává.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související