Pro zpěváka a kytaristu Petra Kocmana je country životním stylem

3. říjen 2019

Zpěvák a kytarista Petr Kocman přišel do studia ke Xaverovi v klobouku, který si nechal poslat až z Texasu. Vzpomínal na své začátky, kdy mimo jiné spolupracoval s Michalem Tučným. Ten k němu měl otcovský vztah, protože jeho dcera Míša byla ve stejném věku jako Petr. V současné době má zpěvák vlastní doprovodnou kapelu a zároveň hraje v kapele Františka Nedvěda. S Xaverem probrali i hvězdy americké country.

Zpěváka a kytaristu Petra Kocmana ovlivnil v jeho začátcích Michal Tučný, který k němu měl otcovský přístup. Společně plánovali i postavit kapelu mladých muzikantů. Na Michala Tučného Petr stále vzpomíná: „Byla s ním legrace a v hudbě byl vždy o krok napřed. O muzice jsme si povídali nejednu noc.“

V průběhu své další kariéry Kocman potkal celou řadu našich dalších countryových hvězd. Například Věru Martinovou, skupinou Fešáci a další.

Ke country mají Petr Kocman a jeho rodina velmi blízký vztah nejen v oblasti hudby, ale i jako k životnímu stylu včetně oblékání. Od dětství moc rád nosí typické klobouky, které si v současné době nechává posílat až Texasu.

Petr Kocman a František Nedvěd

Petr Kocman vystupuje s vlastní doprovodnou kapelou a zároveň hraje v kapele Františka Nedvěda, který stejně jako on tíhne k americké country. Občas se také sejdou s kapelou VoKoBere, kde vystupuje s Jiřím Vondráčkem. Hraní v kapele Františka Nedvěda je pro něj velkou zkušeností. Jak Petr říká: „Fanda má rád muzikantský život a ježdění po koncertech. Já mám rád oba bratry Fandu i Honzu, ale ten už bohužel s muzikou skončil. Domnívám se, že kdyby se Honza narodil v Americe, stal by se hvězdou.“

O Petru Kocmanovi se říká, že je nejen nejlepším kytaristou country muziky u nás, ale i velkým znalcem americké country. O Johnnym Cashovi říká: „Je to jednoznačná světoznámá ikona. Přišel s něčím nevídaným a neslýchaným, psal si vlastní hudbu i texty.“ Zavzpomínal také na další stálice americké country: Willieho Nelsona, Krise Kristoffersona, Glena Campbella a další. O Williem Nelsonovi říká: „Má charizma, krásný hlas a všichni dobří muzikanti s ním hráli, dokonce i Ray Charles. Muziku dělá opravdu upřímně.“

Městský kovboj

Petr Kocman je městským kovbojem už od dětství. Na koni sice nejezdí, ale od dětství má rád country hudbu. V Brně, kde s rodiči bydlel, chytali rakouskou televizi, kde sledoval westerny a doslova je hltal. Doma ve studiu má americkou vlajku a další americké propriety. Dokonce si z Ameriky objednal papírového Alana Jacksona v životní velikosti, kterého má v obýváku. „Manželka si ze mě dělá legraci, že když jsem na zájezdu, chodí s ním pod okny, aby to vypadalo, že není bez manžela,“ směje se Kocman. Vyloženě americkou kuchyni doma nevaří, ale když se do USA vypraví, dopřává si steaky a další typická americká jídla.

Tatínek Petra Kocmana je povoláním kožetepec, který svému synovi vyrábí ozdobné pásy na kytary i pásky do kalhot. Naučil ho také hodně o hudbě. A pokud vás zajímá, zda podobně svého syna vede i Petr Kocman, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio