Příslušníci aktivních záloh stráví asi měsíc v roce ve službě armádě. Jedna rota je i v Náměšti

18. únor 2022 08:00

Mají rodiny a civilní zaměstnání, několikrát do roka ale obléknou uniformu a vezmou do rukou zbraně. Jde o aktivní armádní zálohy. 

V Náměšti nad Oslavou dnes končí jedno z pravidelných cvičení tamní roty aktivních záloh Armády České republiky. 

Táta od rodiny, sportovkyně…

Táta od rodiny, mladá sportovkyně nebo živnostník. Do aktivních záloh se hlásí lidé různého věku, pohlaví a povolání. Armádě obětují každoročně až měsíc svého volného času. 

Jsme v jednom z baráků kasáren ve Vícenicích u Náměště nad Oslavou, kde jsme při střelecké přípravě zastihli rotu bojového zabezpečení aktivní záloh. Byla tam i por. Pavlína Huječková. „Jsem velitel první čety bojové roty.“ 

Pavlínu k aktivním zálohám přivedla láska k armádě. „Musíte to mít v sobě a musíte to chtít dělat. Kvůli tomu jsem tady.“ V civilním životě pracuje ve sportovním centru, vede dětskou badmintonovou přípravku a také e-shop. 

Na několik týdnů v roce ale obléká uniformu. „Jsme povoláváni běžně na čtyři vojenská cvičení za rok a já se snažím být na všech. Zhruba ten měsíc se této činnosti věnuji aktivně.“

Vyhledávaná jednotka 

Jednotka aktivních záloh z Náměště je v rámci vzdušných sil Armády České republiky tou vůbec nejvyhledávanější mezi uchazeči o službu v aktivních zálohách. „Řádově se jedná o jednotlivce za týden, kdy já zpracovávám nové uchazeče a daří se mi poměrně slušně naplňovat blokové počty mé roty,“ řekl velitel kpt. Miloš Hošek. 

V rámci pětidenního cvičení absolvovali záložáci také ostré střelby. V případě ozbrojeného konfliktu by jejich úkolem bylo pomáhat bránit perimetr náměšťského letiště. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související