Přírodní ráj na dosah Velkého Meziříčí. Balinským údolím občas proletí i ledňáček

15. září 2016
Česko – země neznámá

V podstatě jen kousek od dálnice D1, pár desítek metrů za hranicí Velkého Meziříčí začíná přírodní ráj Balinské údolí. A pokud byste se chtěli přírodou nejen kochat, ale také se o ní něco dozvědět, projděte si naučnou stezku. Možná narazíte i na ledňáčka, klenot ptačí říše.

„Velké Meziříčí má výhodu. Už z jeho jména je poznat, že leží mezi řekami a máme dvě krásná údolí, kterými se můžeme projít,“ říká Jana Audy z ekologického centra Chaloupky. Nejpohodlnější procházka je právě po naučné stezce Balinským údolím. Je dlouhá asi tři a půl kilometru a pohodlně po ní projedou i cyklisté a maminky s kočárky. I z toho důvodu je zaměřená především na rodiny s dětmi.

Jednotlivá zastavení naučné stezky jsou interaktivní. Děti na nich zábavnou formou poznávají druhy ryb, rostlin nebo stromů. „Na konci naučné stezky v Balinách končíme u mlýna, kde si děti na panelu mohou vyzkoušet, jak mlýn funguje,“ doplňuje Jana Audy.

Tajemné a bezedné jezírko

Jedna ze zastávek zase nese název Tajemné jezírko. „Kdysi tu stával mlýn, který se propadl do země. Když byste šli o půlnoci, mohli byste tu zahlédnout tajemné bytosti,“ říká Jana Audy. Celou pověst si může návštěvník přečíst na informační tabuli. Dokonce se na ní píše, že je jezírko bezedné. Jana Audy ale úsměvem oponuje, že na začátku 20. století čerpali vodu z jezírka hasiči, a i když jim to trvalo dlouho, na dno narazili.

Zastavení o rybách

Jezírko je zajímavé i svými obyvateli. Jsou v něm samozřejmě žáby, ale také tvorové s prapodivnými jmény. Žije zde buchanka a perloočka. „To jsou drobní korýši, které můžeme najít ve stojaté vodě,“ vysvětluje Jana Audy. U fotografií hmyzu narazíte na jména jako splešťule blátivá, bruslařka rybničná a hladinatka člunohřbetá. Nakonec zjistíte, že tvory znáte z každého rybníka.

Balinské údolí je cenné hlavně z krajinářského hlediska, což zjistíte zejména na zastávce pod vysokou skálou. „Tady všude v okolí jsou vidět žokovité balvany syenitu, který vypadá, jako by byl opracován vodou do oblého tvaru. Je to ale díky charakteru syenitu,“ vysvětluje Jana Audy a ukazuje na oblou skálu, kolem které se válejí zvláštní balvany. Některé se odvalily až do řeky.

Spustit audio