Případ Fryšava pokračuje. Policie v souvislosti s obecní kanalizací obvinila jednoho člověka

17. květen 2017
Zprávy z

Dusno ve Fryšavě na Žďársku pokračuje. Český rozhlas před časem jako první upozornil na nesrovnalosti kolem stavby čistírny odpadních vod a kanalizace a také na policejní vyšetřování. Vše se dělo za starosty Josefa Fialy, který ale svou vinu odmítá a odmítá se i aktuálně vyjádřit. Policie obvinila jednoho člověka. Kdo to je, to ale nekonkretizovala.

Vesnice Fryšava na Žďársku stavěla od roku 2009 kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Dostala dotaci, kterou má teď navíc i s penále vrátit. Jde o částku asi 30 milionů korun.

Policie případ vyšetřuje. Podle mluvčí Stanislavy Miláčkové už jednoho člověka obvinili: „Zahájili jsme trestní stíhání konkrétní osoby, v současné době probíhá vyšetřování a k případu nelze poskytnout jakékoli informace.“

Problémy s čerpadly

Kanalizace ve Fryšavě mezi tím funguje, i když ne zcela běžně. Podle současného starosty Mojmíra Humlíčka mají problémy s čerpadly. „Tato čerpadla, která tam jsou a která tam firma osadila, nejsou určena k čerpání kalu, ale čistě odpadní vody. Tudíž to nefunguje tak, jak by mělo,“ řekl starosta s tím, že se snaží dodavatelskou firmu přimět k nápravě v rámci reklamace.

„Celkově ta čistírna trpí mnohem větším opotřebením, které by bylo, kdyby tam odtékala jen splašková voda, nikoliv i dešťová a balastní, jak je tomu dnes.“

Zástupce dodavatelské firmy mimo záznam Českému rozhlasu řekl, že nemá problém něco opravit, zdaleka ale ne všechno, co obec požaduje.

autoři: mik , daz
Spustit audio