Příběhy českých „koňáků“ sahají až k anglické královně. Píše o tom Pavel Fiala

18. říjen 2019

Pavel Fiala z Chotěboře je autorem zatím čtyř vydaných knih, na páté (o chotěbořské rodačce Vladěně Tesařové) momentálně pracuje.

Po své básnické prvotině se zaměřil na životopisy dvou velkých osobností z jezdeckého světa.

Britská královna

Mistr opratí Jiří Kocman je název prvního díla. Vozataj Jiří Kocman, který před nedávnem oslavil 84. narozeniny, pro Pavla Fialu zavzpomínal na svá léta s opratěmi v rukou. Už z obálky knížky je vidět, jak úspěšným byl, když se v polovině sedmdesátých let dostal na v Kings Horse Show do britského Windsoru. Britská královna po závodě, v němž Jiří Kocman skončil o jediný bod na druhém místě a porazil i vévodu z Endinbugu prince Phillipa, pozvala českého vozataje na večeři, kde s ním strávila více než hodinu v družném hovoru o kladrubských koních.

Pavel Fiala

„Přes Jiřího Kocmana, který se jednou zmínil o jedné prima žábě z Chuchle, jsem se dostal k Miloslavě Hermansdorferové Schulzové. Vyhrála na 150 závodů na rovinách, její rekord byl překonán až nedávno,“ říká dále Pavel Fiala. O jejím pohnutém životě, kdy v dětství přišla o oba rodiče, i úspěších v jezdectví i fanoušcích z řad nevidomých dětí, píše v knize, kterou nazval Obloukem k vítězství.

Fialové podkroví

Host Dobrého dopoledne je v Chotěboři také spolupořadatelem povídání s hosty. Pořad se koná v Knihovně Ignáta Herrmanna několikrát do roka pod názvem Fialové podkroví. V tom nejbližším ke třicátému výročí sametové revoluce bude hostem Hubert Macků, bývalý učitel chotěbořského gymnázia a zakládající člen Občanského fóra. „Bude to ve středu 13. listopadu,“ zve Pavel Fiala v dopoledním vysílání. 

Spustit audio