Při péči o zuby v létě se vyplatí počkat

14. červenec 2014
Dobré odpoledne

Na co čekat, než si v letních měsících vyčistíme zuby, přišla do odpolední poradny vysvětlit zubní lékařka Taťána Vrbková. „V létě se totiž náš jídelníček od zbytku roku liší. Pijeme studené nápoje, ovocné džusy, dáváme si ledové tříště nebo vychlazené bílé a růžové víno a jíme hodně ovoce. To vše obsahuje velké množství kyselin.“ Na kyseliny ale pozor, naleptávají zubní sklovinu a narušují její celistvost. Zub je potom náchylný ke vzniku kazu.

Například oblíbená voda s citronem, která je jinak zdravá, a jak dodává zubařka: „Po ránu je to i velice dobrý čisticí prostředek pro celý organismus, ale opět platí, že citron je leptadlo na zuby. Totéž platí i pro vodu se sirupem, kterou mají v oblibě děti. Pro zuby je nejlepší obyčejná čistá voda.“

Péče o zuby překvapivě neznamená zvýšené čištění zubů několikrát za den, naopak, můžeme čistit stejně jako dříve ráno a večer, jen je třeba dát si pozor na to, kdy jsme naposledy pili něco kyselého nebo jedli salát: „Nesmíme si vyčistit zuby hned po požití těchto nápojů, je dobré počkat, než se zuby obalí přirozenou pelikulou, to je látka, která pokryje zuby jeden po druhém a chrání je. Kyselé látky z nápojů nebo třeba salátového dresinku nemají potom na sklovinu takový vliv,“ vysvětluje Taťána Vrbková. Počkat by se mělo nejméně půl hodiny, ale ještě lepší je třeba dvouhodinová pauza.

Dalším prohřeškem, který potrápí zuby, je střídání teplých a ledových potravin: „Klobása s pivem, zmrzlina s kávou a podobně, to nedělá zubům dobře. Vlivům teplot nepodléhají jen běžné materiály, o kterých to víme, ale i zubní sklovina. Postupem času ji můžeme narušit tak, že se ztenčí, povlak na zubovině je tenoučký a také se nám mohou obnažit zubní krčky, kde není sklovina vůbec. Pak jsou zuby i krčky citlivé k působení tepla, chladu i kyselin,“ varuje Taťána Vrbková.

Podle ní je v těchto případech vůbec nejlepší prevence. „Když už jím něco teplého, tak pár vteřin počkám, než se teplota v ústech vyrovná, a naopak. Nemá cenu škodit sám sobě tím, že si kousnu do ledu a na to se napiju horké kávy, skutečně je lepší obětovat čas a několik vteřin počkat,“ uzavírá zubní lékařka. Doporučuje také používat zubní pasty pro zvýšenou citlivost zubů a pro ochranu proti zubní erozi společně s měkkým kartáčkem, který zubní sklovinu neodírá, a ústní vodou pro doplnění péče o zuby v letních měsících.

CHAT:

Martina - Dobrý den, můžu se zeptat, proč když všichni zubaři doporučují měkké zubní kartáčky, proč jsou vlastně na trhu i tvrdé kartáčky? A můžete mi doporučit nějakou značku kartáčku, který zubům neuškodí? Děkuji, Martina V.

Dobrý den, paní Martino, tvrdé zubní kartáčky jsou ve výrobním programu řady firem, ale jako zubaři zjišťujeme, že i ty takzvané tvrdé kartáčky jsou již mnohem měkčí, než byly dříve. I se zubními kartáčky je to stejné, jako s řadou jiných výrobků - jsou vysoce kvalitní na odborné úrovni a jsou kartáčky, které se spíše hodí k čištění bot než zubů. Stále se ale najdou zákazníci, kteří žádají tvrdé zubní kartáčky i přes doporučení lékařů, protože jsou zvyklí na silové čištění a měkký kartáček mají do několika dnů naprosto nepoužitelně roztřepený. Těmto „brusičům“ se snažíme vštípit zásady správného, jemného čištění, někdy se to daří, někdy ne. Každopádně všichni uvědomělí zubní lékaři doporučují měkké až ultraměkké kartáčky, které obsahují největší množství štětinek a tím zabezpečují nejkvalitnější čištění. Zubům neuškodí v podstatě žádný kartáček, pokud je používán jemně a šetrně, pravidelně a zejména správně. Ani ten nejlepší, nejkvalitnější a nejdražší kartáček Vám nezaručí, že budete mít zuby v pořádku, pokud nebudete znát způsob, jakým jej používat. My v centru doporučujeme zejména Curaprox, také Sensodyn, Elmex a to vše v nejjemnější variantě.

autor: dak
Spustit audio