Hygienici začali kontrolovat kvalitu vody na koupání

11. červen 2024 06:30

Do laboratoře Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě už putují vzorky vody z přírodních koupacích ploch na Vysočině. Hygienici zahájili pravidelné kontroly kvality vody.

Hygienici odebrali vzorky vody k rozboru například u Velkopařezitého rybníka. Zároveň se také podívali na viditelnost a obecně zhodnotili stav rybníka. Kontrola na místě dopadla poměrně dobře, což ale u Velkopařezitého rybníka není velké překvapení, protože obvykle bývá bez problému. Hygienici hodnotí jednak přírodní a jednak lidské znečištění.

Do kategorie přírodního znečištění spadají například nánosy listí či řas na hladině nebo uhynulé ryby. Lidský faktor má pak na svědomí odpadky v okolí vodní plochy nebo přímo v ní. Nic takového ale dnes hygienici neobjevili.

Pomůcky hygieniků pro kontrolu kvality vody na koupání

Výsledky laboratorního zkoumání obdrží Krajská hygienická stanice na konci týdne. Obvykle se tak výsledky měření objeví na jejím webu v průběhu čtvrtka, nejpozději v pátek.

Velké odběry, kdy hygienici kontrolují všech 16 stanovených rybníků, jsou naplánované na každých 14 dní. Po týdnu pak kontrolují vodní plochy, kde se objevily nějaké problémy. Například vloni museli hygienici kvůli masivnímu výskytu sinic zakazovat koupání v nádrži Sedlice nebo rybníce Kachlička. Na výskyt sinic či chlorofylu má ale velký vliv počasí.

O kvalitě vody hygienici informují na webu ÚZIS

Spustit audio