Před zabitím králíka omračte. Pamatuje na to i zákon

8. červen 2016
Dobré odpoledne

Téma této poradny není příliš veselé, ale na druhou stranu užitečné. A to protože řada z vás chová králíky nebo se chystáte si takový chov pořídit. Když chceme mít zdravé domácí králičí maso, tak k tomu taky patří zabíjení králíků. Jak na to přišla poradit Marie Ondráková, z Českého svazu chovatelů Bohdalov.

Pokud krmíte králíky granulemi, tak je můžete zabíjet v mladším věku. Zvířata po nich rychleji rostou. Vliv na chuť masa má jeho stáří. Dalo by se tak říci, že při krmení granulemi může být maso chutnější, protože je mladší. Ovšem pokud preferujete tradiční stravu jakou je seno nebo tráva, nic tím rozhodně nezkazíte. Granulemi králíka nekrmte zhruba tři dny před zabitím. Dobré je si i přečíst jejich složení a doporučení výrobce.

Před zabitím králíka omračte

I podle zákona musíte zvíře před zabitím omráčit. „To je možné ranou do zátylku. Ve velkochovech se používá elektrický proud. I pro drobnochovatele se dá v dnešní době koupit malá jatečná pistole podobná té pistoli, která se používá u velkých hospodářských zvířat,“ říká host. Až potom je možné králíka podříznout.

Vykrvení je nezbytné

Pokud králíka nenecháte vykrvácet, zhoršíte tím kvalitu masa. „Nejen, že je maso nevzhledné, ale taky méně chutné a hůře skladovatelné. Rychleji se kazí,“ upozorňuje Ondráková. Po vykrvení se musíme přesvědčit, že králík nedýchá a nereaguje na žádné podněty a pak můžeme přistoupit ke stahování.

Kuchání králíka příliš neodkládejte

„Králíka je potřeba vykuchat poměrně brzo. Na rozdíl od divokých zvířat, která se nechávají vyzrát přímo v srsti. Veškerá hospodářská zvířata se doporučuje vykuchat do dvaceti minut po zabití. Protože maso je přeci jen trochu jiné než u divokých zvířat a rychleji podléhá zkáze,“ upozorňuje host.

Pokud vám králík nechutná, může být na vině špatný postup při kuchání

Jedním z důvodů může být, že pokud nechávají uvnitř sádlo, je potřeba z králíka vyndat malé žluté kuličky, což jsou nadledvinky. Pokud tam zůstanou, způsobí, že maso je hořké,“ upozorňuje Ondráková. Stejně tak je důležité odstranit žlučník z jater.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.