Před grilováním nechte maso naložené ideálně dva dny

14. červen 2016
Dobré odpoledne

Jak si naložit maso, abyste se po grilování jen olizovali a vaši kamarádi se vás ptali, jak to děláte, že máte maso tak dobré, tak to vám řekneme v poradně Regionu. Pozvání přijal Jaroslav Veselý, kuchař z jihlavského Smile baru. Ideální je nechat maso naložené aspoň den, ideální jsou dva dny. Ale je možné maso naložit i pár hodin před grilováním.

„Já maso nakládám i na 14 dní. Jde tam o to, že maso musí být dobře prosolené, aby se nezkazilo,“ upozorňuje Jaroslav Veselý.

Maso nakládejte raději do vlastní marinády

„Já maso nakládám do bylinek, olivového oleje a myslím si, že to úplně stačí,“ říká host. Když je v marinádě příliš ingrediencí, tak tím přebijeme chuť masa. Základními surovinami pro výrobu vlastní marinády jsou paprika, kmín, sůl, pepř a olej. Jsou to základní složky grilovacího koření, takže si ho můžeme vyrobit sami doma.

Před grilováním nechte maso chvíli odležet mimo lednici

Nejčastější chybou před grilováním je to, že lidé maso vyndají z ledničky a hned ho dají na gril. „Mělo by se chvíli počkat, aby maso dostalo pokojovou teplotu, jinak maso dostane šok. Pak se může na grilu pálit a to není dobré,“ upozorňuje Veselý.

Důležité je maso na grilu správně rozmístit

Na gril ho položte tak, aby se maso nedotýkalo masa. Je to z toho důvodu, aby mezi jednotlivými kusy byla mezera a dobře se propékaly. Když maso není hotové, tak je měkké. Jsou různé teorie o tom, jestli maso solit před grilováním nebo až je hotové. Podle Jaroslava Veselého na tom ale až tak úplně nezáleží.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.