Přání fanouška je dalo zase dohromady. Díky tomu funguje AG Flek už 41 let

2. červenec 2018

Vznik skupiny AG Flek se datuje od roku 1977.  Když Ivo Viktorin přišel z vojny, věděl, že chce hrát. Jen nevěděl jak a s kým. V Dobrém dopoledni zavzpomínal na začátky.

„Kamarád mě seznámil s Karlem Markytánem a já jsem neměl žádnou zkušenost s hraním v kapele, hrával jsem jenom sám a Karel Markytán hrál s Wabi Daňkem v kapele.“ Později přes kamarádku Ivo Viktorina našli zpěvačku Blanku Táborskou. Pak se k nim přidal ještě Pepa Šobáň.

Po roce fungování AG Fleku vyhráli Portu. První album natočili až v roce 1983, tedy po pěti letech. „To tenkrát bylo normální,“ vysvětluje Ivo Viktorín, že v té době byla hodně jiná doba. Na vše byly plány. „My jsme byly první kapela mimo Prahu, která vydala desku,“ dodává Ivo Viktorin.

Uteklo pár let a Blanka Táborská odešla z kapely, protože byla v jiném stavu a její manžel nechtěl, aby v této spolupráci pokračovala. Po odchodu Blanky Táborské proběhl konkurz na její místo, během kterého pochopili, že to nebude snadné. „Samozřejmě jsme přišli na to, že to nejde, protože, prostě takový hlas … Blanka to je výjimečný hlas,“ vysvětluje Ivo Viktorin.

Musím říct, že mě uhranul jako kytarista …

Zanedlouho na to dostali tip na Vlastu Redla, že je zajímavý muzikant a kytarista. Po pár letech to byly právě neshody s Vlastou Redlem, které ho dovedly k tomu, že ukončil spolupráci se skupinou AG Flek. „Samozřejmě tam byly třenice a já jsem na to už neměl, tak jsem odešel.“ vzpomíná na svůj odchod z kapely Ivo Viktorin. „Mě bylo jasný, že pokud tam zůstanu, tak mě to zničí.“

Začátky podnikání

Na povolení národního výboru provozoval Ivo Viktorin nahrávací studio. Ve studiu se začal realizovat, podařilo se mu vybudovat pracoviště na evropské úrovni. V dnešní době je prý nahrávací studio levná záležitost oproti tomu, co to stálo dřív „To byly milionové částky v době, kdy za to byly domy, jste si musela rozmyslet, jestli chcete dům, nebo studio,“ popisuje dobu Ivo Viktorin.

„Já mám ve studiu sedm milionů investic z té doby a za to dneska koupíte tři studia.“  V jeho studiu vznikalo už několik stovek alb. Například zde natáčela skupina Buty, Iva Bittová, Richard Müller, kapela Kamelot, Karel Plíhal. „Ze zahraničních hostů tam byl Charlie McCoy, což je člověk, který hrál s Elvisem, Bobem Dylanem,“ vysvětluje Ivo Viktorín.

Zpátky do kapely

O několik let později dal původní sestavu dohromady jeden z fanoušků Petr Řehořka, který přišel se slovy: „Člověče, víš, že Pepa Šobáň odešel od Vlasty Redla? Nechtěli byste to oprášit a udělat původní sestavu s klukama?“

„Od té doby hraje tahle sestava, je to úžasné a baví mě to nesrovnatelně víc,“ uznává Ivo Viktorin a dodává: „Měl jsem čas vyzrát a to je úžasný dar. Na podiu je mi velmi dobře, bavím se, užívám si to.“

V dubnu letošního roku vydala kapela i společné CD s názvem Pod nohama zem.

Spustit audio