Pralinkové a čokoládové rekordy

Jste-li vyznavači čokolády a podobných dobrot, měly by se Vám při dnešním listování Českou knihou rekordů aspoň trochu sbíhat sliny. Začněme u největší pralinky v České republice. Tu vyrobila a na festivalu Pelhřimov - město rekordů před pár lety představila společnost TRILIT.

Šlo vskutku obra - pralinka měla 80 kilo! Výroba probíhala tak, že do formy bylo nalito 15 kg mléčné čokolády, z čehož vznikla po otáčení a chlazení čokoládová koule o síle stěny 25 mm. Ta byla poté naplněna oříškovým nugátem a nakonec byla celá pralinka obalena mléčnou čokoládou a mandlemi. Toto množství surovin by mimochodem stačilo na 4 490 ks běžných pralinek. Proces výroby trval 2 dny a obvod megapralinky činil 156,5 cm.

Před pár dny zase TOP HOTEL Praha uspořádal hromadné pojídání domácích pralinek, při němž si 116 lidí v jednu chvíli, na jednom místě, začalo pochutnávat na pralinkách vyrobených z vysoce kvalitní belgické čokolády.

No a do třetice! Největší čokoládový zámek v České republice můžete obdivovat v expozici Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Má 37 kilo, Jana Dostálová s ním vyhrála mistrovství světa cukrářů a jedná se o jeden ze slavných zámků na Loiře - lépe řečeno jeho dokonalá - byť zmenšená – replika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.