Praha je pro mě plná vzpomínek na tátu, říká dcera známého skladatele Petra Hapky

15. květen 2018

Na první pohled dítě slavných rodičů. To je Petra Hapková dcera známého skladatele Petra Hapky a herečky Zory Ully Keslerové. Vyrůstala společně se svojí maminkou v Římě, kde tehdy Petru Hapkovou nikdo neznal, zatímco tatínek prožíval velké úspěchy a slávu.

Petra žila jako normální římské dítě. Tátu navštěvovala jen párkrát do roka. Svoji mámu často doprovázela na natáčení a s tátou pak trávila čas při skládání nových písní. Před sedmi lety se nastěhovala zpátky do Čech, aby se starala o svého vážně nemocného otce. Letos v dubnu natočila album Kdo jinej, než já, ve kterém přináší osobitý pohled na tvorbu svého slavného táty a skladatele.

Být neviditelná

Petra k tomu dodává: „Velice rychle mě rodiče naučili, že když pracují, tak já mám být neviditelná.“ Občas byla tak hodná, že usnula a nikdo jí pak nemohl najít.  I to se prý párkrát stalo. Dokázala si udělat prostor úplně všude, například i pod klavírem svého táty, odkud jen občas zavolala, že má hlad.

Nutno dodat, že i Petra si prošla obdobím vzdoru. Natruc svým rodičům se rozhodla vystudovat vysokou školu. „Moje rebelie byla mýt vysokoškolský titul, což oni neměli, ani jeden vlastně, ani střední neměli ani jeden,“ vysvětluje Petra Hapková. Chtěla tím především myslet na zadní vrátka, kdyby to v umělecké profesi nevyšlo. Jak dodala, vysoká škola ji opravdu bavila a studiu se věnovala na sto procent.

Návrat domů

Před sedmi lety ale Petra konečně přestala být neviditelnou. Po dokončení studií se vrátila natrvalo do Čech za svým nemocným tátou a začala se věnovat muzice. Zpočátku hrála na malé pražské scéně, tedy kluby a bary. V dubnu letošního roku nazpívala svoje první album Kdo jinej, než já (Petra Hapková zpívá Petru Hapkovi), ve kterém přezpívala písničky svého zesnulého táty.

Petra se začíná dostávat do podvědomí veřejnosti a má velký úspěch: „Manžel říká: otevřu lednici a tam Hapková,“ přiznává s radostí.

Album je šansonové, Petra se ale tomuto stylu hudby bránila. „Jsem paličatá, a pokud něco nevznikne v mojí hlavě, tak mě do toho nikdo nedonutí,“přiznává zpěvačka. Časem to ale samo prý vyplynulo a dává jí to opravdu moc. „Není to jen o tom něco zpívat, ale i něco říkat,“ vysvětluje Petra Hapková, která zároveň dodává, že to pro ni bylo velice emotivní, když krátce po tátově smrti začala zpívat právě šansony.

Všechno se to stalo náhodou

Nejčastější odpovědí Petry Hapkové je: proč ne! Jak sama dodává, je pro každou srandu. Není tedy divu, že když za ní přišli s nápadem, aby přezpívala tátovo písničky, řekla okamžitě stejnou repliku. I když jak říká dále, ve studiu zažívala místy velký respekt. Výběr skladeb si vzal na starosti producent Martin Hrdinka. Celkem je na CD 11 skladeb, nechybí Vana plná fialek, Já se znám, Pán hor a další krásné melodie, které v podání Petry Hapkové doslova nutí člověka poslouchat od začátku až do konce. Pokud se Petry zeptáte, jaká skladba na novém CD je její nejoblíbenější odpoví vám bez dlouhého rozmýšlení Denim Blue.

Rok 2018 je zásadní

Jak již zaznělo, 14. dubna vydala první album a ve vysílání Českého rozhlasu Vysočina přiznala, že je v očekávání. „Čekám miminko, celý život jsem si říkala, že nechci děti a teď jsem díkybohu změnila názor. A možná se i povede, že budu mít první chatu,“ dodává usměvavá zpěvačka.

Po svém tátovi Petru Hapkovi prý zdědila povahu, není tedy divu, že často slýchá větu: jé, celej Hapka.

Spustit audio