PORADNA: Pouze pestrá strava zajistí přísun všech důležitých látek pro naše tělo

6. březen 2019

Své rady do našeho vysílání přinesla Lenka Goliášová, která je výživovou poradkyní.

Tentokrát nás v souvislosti s masopustem zajímalo, nakolik je zdravé z jídelníčku vyřadit maso, případně čím ho nahradit.

Maso je velkým zdrojem bílkovin, ale také obsahuje vitamíny a minerální látky. „Z vitamínů můžeme zmínit například vitamíny ze skupiny B a z minerálů třeba železo, které zrovna v mase je ve velmi dobře vstřebatelné formě, což znamená, že ho naše tělo umí dobře využít,“ vysvětluje Lenka Goliášová.

Kuřecí maso je na rozdíl od hovězího nebo vepřového méně tučné. Ale zase hovězí obsahuje více bílkovin nebo kreatinu.  Ryby zase mají omega 3 mastné kyseliny, které zase nejsou v hovězím nebo drůbežím. Proto je důležité mít vyváženou stravu.

Spustit audio