PORADNA: Penzijní připojištění se sjednává do věku 60 let

12. červenec 2018

Jaké jsou možnosti penzijního pojištění, přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct Nikol Filoušová z jedné ze stavebních spořitelen. Jestli uvažujete o pojištění nebo možná o spoření menší částky, budou se vám její tipy hodit.

„Penzijní připojištění můžete uzavřít od narození až po důchodový věk. Čím dříve začne klient spořit, tím menší může měsíční úložka být. Pro příklad, pokud začnu spořit svým dětem nebo vnoučatům od narození 30 Kč denně, tak v 18 letech mají našetřeno 100 Kč,“ říká host.

Do penzijního připojištění musíte vkládat nejméně 100 Kč měsíčně

„Pokud chci využívat všech výhod, které penzijní připojištění přináší, pak je dobré spořit 3000 Kč měsíčně,“ říká Nikol Filoušová. Peníze můžete vybrat nejdříve po dvou letech. Ovšem jedná se o dlouhodobý produkt a běžně je sjednáváno do 60 let.

Penzijní připojištění je jen název

Ve skutečnosti se o žádné pojištění nejedná, protože klient vyloženě peníze spoří a pobírá z nich výnosy. Proto není možné k penzijnímu připojištění sjednat ani žádné další pojištění, například pojištění za způsobenou škodu.

Penzijní pojištění můžete mít jen jedno

Na rodné číslo je možné sjednat pouze jedno penzijní připojištění. Je ale možné využít rodné číslo vašeho dítěte, vnoučat nebo rodičů a na ně také spořit. Pokud budete naopak v situaci, kdy nemůžete spořit, je možné placení po domluvě s penzijní společností přerušit.

Spustit audio