PORADNA: Nemůžete se dostat do vany? K mání jsou speciální dvířka

21. květen 2018

Když se vám špatně zvedají nohy a nemůžete se dostat do vany, můžete si tam nechat namontovat dvířka. U jaké vany je to možné a kolik to stojí, do poradny přišla říct Jana Vašíčková z jihlavského koupelnového studia.

Lidé, kteří prodělali úraz nebo mají jiné pohybové zdravotní problémy, těžko překovávají překážku, kterou jim do cesty klade klasická koupelnová vana. Na toaletě mohou mít madla, pomocí kterých si jednoduše sednou i vstanou.

Podobná madla mohou být i v koupelně, což ale zcela neřeší vstup do samotné vany. Existují také speciální dvířka přímo do vany.

„Je to náročnější úprava koupelny, ještě náročnější úpravou je vybourání vany a její náhrada za sprchový kout. Vůbec nejsložitější, po stavební stránce, je udělat bezbariérovou koupelnu pro ty, kteří jsou na vozíku,“ řekla Jana Vašíčková.

Ceny jsou různé

Madla jsou nejlevnější, podle Jany Vašíčkové stojí od pěti set korun asi do dvou tisíc.

U dvířek do vany je podle paní Vašíčkové nutné, aby to dělala certifikovaná firma. „My jsme vlastně jediná firma v České republice, která to dělá. Dvířka se musí nejprve zaměřit a dělají se na zakázku,“ vysvětluje.

Nezáleží na materiálu, ze kterého je vana vyrobená, dvířka na zakázku lze umístit do plastové vany, tak i plechové nebo litinové. Celá operace trvá, pomineme-li čas prohlídek a čas na výrobu dvířek, asi tři dny.

autoři: Hela Dvořáková , mik
Spustit audio