PORADNA: Mravenci se mohou šířit z jednoho bytu do druhého

13. červen 2018

Ve středeční Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali deratizátora Daniela Honzáka. Prozradil, jak zlikvidovat mravence, kteří se dostali tam, kde je rozhodně nechceme mít. A kde všude se takovým mravencům může zalíbit.

Mravenci se mohou vyskytovat naprosto všude. Jejich množství záleží na teplotních podmínkách. „Mravenci do našich domů migrují zatím, čeho tam máme dostatek. To je potrava, voda a teplo. Nejčastěji se do domu dostávají přes prostupy trubek, jsou pod zateplením nově zateplených domů, ale také kolem rámů oken, dveří, prasklinami ve zdi,“ popisuje Daniel Honzák.

Naši mravenci nejsou nebezpeční

„Druhy, které se vyskytují v našich podmínkách, nebezpeční nejsou. Spíš jsou obtěžujícím hmyzem. Samozřejmě se mohou vyskytnout lidé, kteří mají alergickou reakci na kousnutí od mravence. Mravenci faraoni, kteří žijí v bytech, mohou zhoršovat zdravotní stav astmatiků,“ říká host.

Mravenci faraoni zakládají nové kolonie i u sousedů

Mravenci faraoni se mohou množit velmi rychle. V jednom hnízdě totiž může být více plodných samiček. Ty se mohou kdykoliv odštěpit s určitým počtem dělnic a jít do vedlejšího bytu, kde si založí vlastní kolonii. Vývoj mravence od vajíčka trvá podle teploty 40 až 50 dnů.

Mšice lákají k usazení i mravence

Mravence je v obydlí člověka možné likvidovat chemickou cestou. Nejčastěji se jedná o postřik nebo chemickou nástrahu. Obstřik rodinného domu vydrží jeden až dva roky. Potravu mravencům produkují například mšice. Proto když se zbavíte mšic, mohou s nimi odejít i mravenci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.