PORADNA: Elektropohon přináší revoluci v cyklistice i invalidních vozících

30. květen 2018

Elektrická vozítka včetně elektrokol přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina představit Stanislav Veselý. Řeč přišla i na to, jak vysoké kopce s nimi zdoláte a jestli na vozík nastoupí i lidé s pohybovým hendikepem.

Elektrokolo je z pohledu legislativy to samé, jako každé jiné kolo. Má navíc elektromotor a baterii. Toto ústrojí vám dokáže přidat trakční sílu, která vám ulehčí například při jízdě do kopce, ale i na rovince.

Kapacita baterií se stále zvyšuje

„Může to být 17, 21, 27 Ah. U nejsilnější baterie je pak dojezd na jedno nabití 200 i 250 km,“ říká host. Baterie jsou lehké a ani se nemusí úplně vybíjet. Při dobré péči baterie vydrží ze zkušenosti i 7 let. Snímač na kole pak sleduje intenzitu šlapání a podle toho motor přidává sílu, aby vám ulehčil.

Zapojte se do naší velké soutěže a vyhrajte elektrokolo

03399073.jpeg

Máme pro vás elektrokolo. Cesta k němu není složitá, i když chce to trochu štěstí. Velká soutěž Českého rozhlasu Vysočina startuje 21. května 2018.

Elektromotor využívají i invalidní křesla

Ovládání je nejčastěji pomocí joysticku. „Nabízíme tří kolky, čtyř kolky, které mají sklopnou otočnou sedačku, dvě silné baterie s velkým dojezdem a jsou to nové nohy pro handicapované nebo starší osoby,“ říká host.

S elektrickým vozíkem můžete i na chodník

„Vozíky jsou téměř všechny vybavené směrovkami, světly, brzdami, máme i čtyř kolky, které jsou certifikované jako invalidní vozík, to znamená, že je k němu vydaný i technický průkaz. Ale nelekejte se. Není k tomu potřeba žádná registrace, ani pojištění,“ vysvětluje host. Do rychlosti 6 km/h se s ním můžete pohybovat na místech, kde chodí chodci.

Spustit audio