PORADNA: Děti do 10 let mohou jezdit na chodníku, starší cyklisté nikoliv

15. srpen 2018

Jaké přestupky nejčastěji dělají cyklisté na silnicích, jestli můžou před jízdou vypít jedno pivo a jestli musí na každém přechodu pro chodce, který překonávají na cyklostezce, sesednout z kola přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct policista David Linhart.

„Když se podíváme do statistik, tak zjistíme, že od počátku letošního roku do konce července evidujeme na Vysočině celkem 86 nehod s účastí cyklistů, při kterých dva cyklisté zemřeli, šest jich bylo zraněno těžce a 73 lehce,“ líčí policejní statistiku David Linhart. Většinu těchto nehod přitom zavinili sami cyklisté.

Nejčastějším přestupkem je jízda po chodníku

Nejčastějšími přestupky cyklistů je jízda po chodníku, po přechodu pro chodce, špatné nebo žádné osvětlení kola. Častá je také souběžná jízda dvou cyklistů vedle sebe, což není dovolené a je nebezpečné. Děti do 10 let ale mohou na chodníku jezdit a to z důvodů jejich bezpečnosti. U cyklistů do 18 let je také povinná cyklistická helma odpovídající velikosti.

Cyklista je řidič stejně, jako řidič osobního auta

Z toho vyplývá i zákaz požívání alkoholu. Policisté i strážníci městské policie mohou kontrolovat, zda cyklisté před jízdou nebo během ní požili alkohol nebo jinou návykovou látku. „Buď se tak děje namátkově nebo rámci celorepublikových nebo krajských dopravně-bezpečnostních akcí, které na Vysočině pravidelně probíhají,“ říká David Linhart.

Spustit audio