PORADNA: Chcete-li začít běhat, rozhodně ne rychle, říká jihlavská trenérka

2. květen 2018

Zuzana Urbanová, mladá závodnice a propagátorka běhu, byla hostem středeční poradny. Den před akcí Běh pro Světlušku na jihlavském Heulose poradila, jak se připravit na závody i jak s během začít.

Pokud se rozhodnete účastnit se Běhu pro Světlušku a nejste pravidelní běžci, tak vůbec nevadí. Akce je určená i pro lidi, kteří neběhají a celou trasu 3 nebo 5 km můžete klidně jít i pěšky. Přesto, pokud vás běh nadchne, bude jen dobře, když u něj zůstanete. Důležitá je motivace a to, aby vás do běhu nikdo nenutil a chtěli jste běhat hlavně vy sami.

S během začínejte pomalu

„Hodně lidí dělá na začátku chybu, že vybíhají moc rychle a pak nemůžou. Pak se diví, proč nemůžou a proč musí zastavovat. A to je hlavní kámen úrazu. Zkrátka zpomalit, zpomalit,“ radí Zuzana Urbanová.

Obézní lidé by měli začít s chůzí

Kdo má více kli navíc, neměl by rovnou začít s během. I dobře trénovanému běžci by se neběželo právě nejlíp s pytlem brambor na zádech. Nehledě na to, že více zatěžujete klouby. Lidé s kily navíc by tak nejprve měli začít s rychlou chůzí a až nějaká kila shodí, mohou začít běhat.

Ideální je volit co nejměkčí trasy

Právě kvůli namáhání kloubů je dobré volit co nejměkčí tratě. Vhodné jsou proto například lesní cesty. Kdo nemá možnost běhat v lese a bude běhat například na asfaltovém nebo dlážděném povrchu, měl by volit vhodnou obuv, která bude nárazy tlumit.

Spustit audio