PORADNA: Bez cestovního pojištění do zahraničí nejezděte

22. červen 2018

Finanční poradce Josef Šimon v Poradně Českého rozhlasu Vysočina srovnal cestovní pojištění od klasických pojišťoven a služby, které si můžete objednat na internetu.

„Cestovní pojištění primárně kryje léčebné výlohy. To znamená ty náklady, které nám vzniknout v souvislosti s léčením úrazu nebo nemoci v zahraničí,“ vysvětluje základní funkci cestovního pojištění Josef Šimon.

Cestovní pojištění si sjednejte vždy

Někdo si cestovní pojištění neuzavírá s tím, že české zdravotní pojištění platí i v rámci EU. „Evropský průkaz zdravotního pojištění, který máme od své pojišťovny, kryje pouze nutnou a neodkladnou péči. To znamená, že vám pojištění kryje jen to, co je nutné pro záchranu života,“ upozorňuje Josef Šimon.

Při sjednání pojistky na internetu buďte pečliví

Při objednávání pojištění na internetu si důkladně přečtěte, do jakých zemí daná pojistka platí. Také se ujistěte, že jste si uzavřeli i pojištění odpovědnosti. To vás chrání v případě, že sami někomu způsobíte škodu. Například se vlastní vinou s někým srazíte na sjezdovce nebo opět vlastní vinou někoho zraníte při jízdě na kole.

V případě potíží, volejte asistenční linku

Při sjednání pojištění dostanete kontakt na asistenční službu pojišťovny. Pokud budete nemocní, budete mít úraz, nehodu nebo způsobíte nějakou škodu, tak na ni zavolejte. Pracovníci asistenční služby by měli být jazykově vybavení tak, aby za vás dokázali lékařům nebo policistům vysvětlit, že jste pojištění a vám by zároveň měli v češtině poradit, jak v daném případě postupovat.

Spustit audio