Policisté se psem kontrolují chaty. V minulosti našli uvnitř schovaného zloděje

31. březen 2021 06:00

Lupiče v rekreačních objektech často vyhledávají policejní psi. Díky čichu najdou i nečekané skrýše. Jedno z období kontrol právě začíná.

S policisty, psovodem a jeho belgickým ovčákem Akimem se vydáváme cestou v údolí řeky Oslavy do chatové oblasti. Policie takto na Vysočině kontroluje, jestli se rekreační objekty nestaly terčem zlodějů.

Člověk uvnitř chaty

„Pes by měl poznat, jestli v chatě někdo je, je to zvíře, ale může se stát, že ten člověk bude někde schovaný a prostup toho pachu je pak horší. Kontrolujeme to fyzicky a když by byla narušená chata, tak bychom tam poslali psa na takzvaný revír a tam už by měl člověka vyhledat,“ popisuje hlavní úkol svého psa Akima policejní psovod Patrik Topinka.

Přímo uvnitř objektů se pak policejním psům daří nalézt i dobře ukryté lupiče. „Co se nám stalo, ten chlap byl schovaný pod podlahou, tam bylo lino, takže to bylo uzavřený a my jsme nevěděli, že tam on je. Pořád mi tam šmátral, až potom kluky napadlo zvednout to lino a tam byla dvířka a on byl ve sklepě schovaný.“

Práce hlídek

Psi jsou sice pro policisty vítanou pomocí, rekreační stavby ale kontrolují i klasické hlídky. A jak doplňuje policejní preventista Roman Hlouch, případů, kdy odhalí trestný čin, ubývá: „Dnes jsme zkontrolovali na Náměšťsku zhruba šedesát až sedmdesát chat. Nebylo zjištěno žádné porušení, žádný přestupek, žádný trestný čin. Chaty byly dobře zabezpečené, jak okenice, tak dveře. A tyto kontroly se provádí celoročně, nejvíc se dbá na zimní období, kdy lidé nenavštěvují rekreační chaty a objekty.“

Právě Náměšť nad Oslavou a její okolí patří k místům, kde se vloni objevilo nejméně vloupání do chat nebo chalup.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související