Policie na Bystřicku pátrá po dvou zmizelých smírčích kamenech. Jeden z nich je kulturní památkou

28. srpen 2024 10:30

Krádež dvou smírčích kamenů nedaleko obce Lísek u Bystřice nad Pernštejnem vyšetřuje policie. Kameny pojmenované pytlácký a Krejčíkův zmizely někdy mezi 19. a 22. srpnem. Jeden z lesa, druhý od polní cesty.

„Kamarád mi volal, že tam ty kameny nejsou. Bylo to tam krásně zamaskované, vrácená hlína zpátky,“ popisuje Luboš Korbář, který se o smírčí kameny zajímá. Myslí si, že je někdo odvezl do zahraničí: „Kdo by kradl náhrobek na zahradu? Myslím si, že už dávno nejsou v naší zemi. Našinec si je nevzal.“

Kámen „U pytláka“ za Vojtěchovem z roku 1569 připomíná smrt radního z Albrechtic Petra Sychrasta. Při údajné sázce při smluveném střetnutí ho zabil myslivec Jan z Pernštejna.

Kdo kameny z lesa a od polní cesty odvezl, vyšetřují policisté. „Jednalo se o žulový křížový kámen nazvaný pytlácký a ten má hodnotu, kterou majitel vyčíslil na 40 tisíc korun. Poté zhruba 500 metrů od tohoto místa se ztratil další žulový kámen, nazývaný Krejčíkův, a ten má hodnotu minimálně 16 tisíc korun,“ řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. Historická hodnota je podle jihlavského znalce a autora publikací o křížových kamenech Pavla Izdného mnohem vyšší: „To se nedá počítat na peníze, hodnota je historická, památeční.“

Krejčího kámen byl postaven na připomínku umučené krejčovského tovaryše, který byl za třicetileté války obviněn Švédy z vyzvědačství a za to přivázán za koně a uvláčen k smrti.

Pytlácký kámen je zapsanou kulturní památkou a měří na výšku více než metr. „Pytlácký kámen byl mramorový kámen zhruba 115 centimetrů vysoký a patřil mezi nejstarší na Vysočině,“ popsal ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny David Štěpánek. Ukrást takový kámen tedy zřejmě nebylo vůbec jednoduché. Konkrétně pytlácký kámen je natolik objemný a především známý, že si ho těžko někdo vystaví. „Tady v republice je to nepoužitelné. To by ho musel schovat a mít pocit, že ho má,“ konstatoval Pavel Izdný.

Smírčí kameny se ztrácely i dřív, zejména ale v době před deseti a více lety. Pro některé nechaly obce vyrobit repliky, některé lidé po letech vrátili. Aktuálně pohřešovaný Krejčíkův kámen zmizel už podruhé.

Spustit audio

Související