Pokud nemusíte, do nemocnice nechoďte. I s drobnými příznaky nachlazení vás tam patrně nepustí

20. březen 2020 06:00

Pokud nemusíte, tak do nemocnice nechoďte. Ty na Vysočině totiž fungují v omezeném režimu. Všechny své síly soustředí na boj s novým koronavirem.

Kvůli jeho šíření proto nemocnice například měří lidem teplotu hned u vchodu. A dovnitř pouští pouze omezené množství lidí.

„Byla jste v posledních dvou týdnech v zahraničí nebo s někým v kontaktu, kdo byl v zahraničí? Kam jdete? Ukážu vám cestu a hned po vyšetření jděte prosím z nemocnice pryč.“ Taková slova pronáší sestřička Miroslava v jihlavské nemocnice několikrát denně.

„Každému měříme teplotu, ptáme se na cestovatelskou anamnézu a na základě toho rozhodneme, jestli pacienta pustíme do nemocnice nebo ne. V případě pochybností doporučíme telefonický kontakt s lékařem nebo epidemiologem,“ dodala.

Každý pacient má čárku

U vstupu do jihlavské nemocnice, kde stojí sestřičky v ochranných oděvech, si za každého pacienta udělají čárku. „To abychom měly přehled, včera jsme jich měly přes 600.“

Před nemocnicí stojí stan, kde další zdravotníci v ochranných oděvech a s respirátory odebírají vzorky k testování na koronavirus. Děje se tak přímo z auta. „Žádoucí je, aby jezdili jen ti, kteří mají doporučení od hygieny,“ řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související