V Jihlavě zřídili nové místo odběrů vzorků na koronavirus. Je na parkovišti před nemocnicí

19. březen 2020 04:00

Nemocnice Jihlava dnes zprovoznila odběrné místo pro testování koronaviru. Je první v kraji a sloužit bude pouze pacientům, které k testům doporučí lékaři či hygienici.

Za prvních sedm hodin provozu tam odběry podstoupilo pět lidí. Pacienti ani nevystupují z auta, řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Na Vysočině zatím vzorky odebírají zdravotníci záchranné služby.

Posádky vyjíždějí z Jihlavy a Havlíčkova Brodu. Testy se dělají v laboratořích v Praze nebo Hradci Králové. Podle Aleny Dvořákové, ředitelky protiepidemického odboru krajských hygieniků, se v posledních dnech v kraji denně testuje asi 30 lidí.

Výjimkou bylo úterý, kdy k nim přibylo 41 lidí z Kynic na Havlíčkobrodsku.

Odběr z auta

Odběrové místo ve stanu u jihlavské nemocnice je otevřené od 7:00 do 19:00. „Pacienti ani nejdou do stanu, jen přijedou auta, ze kterých nevystupují,“ řekla Zachrlová.

Do Jihlavy dnes dopoledne dorazila zásilka 3000 rychlotestů. Rychlotesty jsou prováděné z krve, zatímco běžné testy ze stěrů.

Vlastní laboratoř

Vysočina se snaží zřídit v kraji laboratoř, která by testy ze stěrů vyhodnocovala. Kraj už zamluvil přístroj v hodnotě asi 650.000 korun a domlouvá dodávky potřebných chemikálií. „Předběžně nám zatím potvrdili, že by mohlo být 300 setů do konce týdne, tak si myslíme, že od pondělka bychom začali pracovat na tom, aby se rozjelo testování,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Vlastní laboratoř by mohla testování na Vysočině urychlit, prozatím se na výsledky čeká i déle než den.

Speciální telefonní linka

Kraj zřídil vlastní telefonní informační linku ke koronaviru. Na čísle 564 602 602 funguje ve všední dny od 8:00 do 22:00. Podle Novotného také kraj usiluje o nákup několik stovek tisíc roušek a respirátorů.

Včera byla přislíbená dodávka 50.000 roušek a několika tisíc respirátorů. „Zatím nás ale informoval dodavatel, který nám to slíbil na sto procent, že mu někde uvízl kamion a že to nedodá,“ řekl Novotný před středeční 16. hodinou.

Z dodávek distribuovaných státem dnes na Vysočinu dorazilo asi 4500 roušek, ochranné brýle a 30 litrů dezinfekce. Dodávka je podle Novotného určená částečně pro krajskou hygienickou stanici a pro psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě a Jihlavě, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související